Istraživanja: Kućno grejanje glavni uzrok lošeg kvaliteta vazduha u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanja: Kućno grejanje glavni uzrok lošeg kvaliteta vazduha u Srbiji

  Regionalni direktor Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu Bruno Pozi izjavio je da njihova istraživanja vezana za Srbiju, ali i ostale zemlje regiona, pokazuju da kućno grejanje najviše ugrožava kvalitet vazduha.

  „Lokalne i državne vlasti prvo treba da obrate pažnju na zagađenje koje dolazi direktno iz domova, a da se potom bave onim koje je prouzrokovano saobraćajem, preispitujući urbano planiranje“, rekao je Pozi za list Danas.

  On je naveo i da zemlje koje izvoze polovne automobile u Srbiju takođe treba da preuzmu odgovornost.

  Zagađenost vazduha (BIZLife)

  “Da bi se otarasile starog materijala koji nije usklađen sa nivoima emisija njihovih zemalja, one ga šalju i prodaju u zemljama gde je zakonodavstvo fleksibilnije”, rekao je Pozi, navodeći da je zagađenje međunarodno pitanje, naročito ono “koje dolazi iz industrije”.

  Brnabić tvrdi da je vazduh sve bolji

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je u januaru ove godine svim građanima Srbije da je “kvalitet vazduha sve bolji”.

  “Po svim statistikama vidite da je vazduh u Beogradu sve bolji. Imamo još uvek mnogo problema, ali imamo i rešenja za te probleme, i ta rešenja su u toku, nisu planirana, ona su već u implementaciji i deponija Vinča, koja će biti završena 2023. godine i izgradnja metroa i izgradnja Beovoza koji će povezivati prigradska naselja, koji je ekološki najčistiji način transporta, i filteri za odsumporavanje na termoelektrani ‘Nikola Tesla’ i blok A i blok B”, rekla je Brnabić tada.

  Beograd često u vrhu najzagađenijih gradova (foto: bizlife)

  Ipak, tokom zime se stanovnici gradova širom Srbije gotovo svakodnevno susreću sa izuzeno zagađenim vazduhom.

  Međutim, grejna sezona je uveliko završena, a poslednjih nekoliko dana ujutru se građani po izlasku iz svojih domova ponovo susreću sa smogom koji se spustio na ulice, a prema rečima sagovornica Danasa razlog za loš kvalitet vazduha u Srbiji krije se uglavnom u energetskom sektoru.

  Izvor: FoNet

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE