Skupa nafta DIŽE cene, a naftaši NE ZNAJU šta će s novcem

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skupa nafta DIŽE cene, a naftaši NE ZNAJU šta će s novcem

  Britanski energetski gigant Šel ostvario je rekordan kvartalni profit u istoriji, zahvaljujući rastu cena nafte širom sveta, a vrtoglavi skok zarade prijavile su i ostale vodeće kompanije u energetskom sektoru.

  U prva tri meseca ove godine je Šel zaradio 9,13 milijardi dolara. To je skoro trostruko više u odnosu na isti period prošle godine, kada su prihodovane 3,2 milijarde dolara.

  Šel je istovremeno izgubio 3,9 milijardi dolara zbog povlačenja ruske nafte i gasa, uzrokovanog sukobom u Ukrajini.

  Izvršni direktor Šela Ven Der Bjurden je ocenio da je rat u Ukrajini izazvao “značajne poremećaje na globalnim energetskim tržištima” i da se osećaju “uticaji neizvesnosti i viših troškova”.

  O vrtoglavom rastu profita izvestio je i rivalski Britiš Petroleum, navodi BBC.

  Nagli rast osnovnog profita prijavio je i Total Enerdžiz, a norveški Ekvinor, koji isporučuje četvrtinu britanskog gasa, takođe je zabeležio rekordnu zaradu.

  Šelovi podaci nadmašili su sva visoka očekivanja i sada je pitanje šta će kompanija učiniti “sa svim tim novcem”.

  Obaveza Šela je da u Velikoj Britaniji tokom naredne decenije investira 25 milijardi dolara. Od toga je predviđeno da 75 odsto ode u zelene investicione planove – energetske projekte sa niskim sadržajem ugljenika i izgradnju punjača za električna vozila, a ostatak u projekte nafte i gasa iz Severnog mora.

  Radi se o obavezi koju je Šel preuzeo zbog zahteva opozicije za uvođenje poreza na neočekivanu dobit, čemu se britanska vlada protivi, pa će ministri pratiti da li kompanija sprovodi najavljeni investicioni plan.

  Skupa nafta “gura” inflaciju

  Visoke cene nafte i gasa povećavaju troškove života širom sveta, a inflacija u Britaniji od sedam odsto predstavlja najvišu stopu za proteklih 30 godina.

  foto: Beta/AP

  Rastu računi za energiju, troškove goriva i cene hrane, ali su jedan od glavnih inflatornih pokretača cene goriva, koje su “blizu rekordnih i mogle bi da ostanu tako mesecima”.

  Zato je Banka Engleske, nastojeći da ublaži tempo rasta cena, povećala kamtne stope i upozorila da se zemlja suočava sa “naglim ekonomskim usporavanjem”.

  Kamatna stopa porasla je sa 0,75 odsto na jedan odsto, što je najviši nivo od 2009. godine i četvrta korekcija od decembra. Projektovana inflacija do jeseni dostiže 10 odsto.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE