Uskoro počinju pregovori, a kakav će biti novi ugovor sa "Gaspromom"?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uskoro počinju pregovori, a kakav će biti novi ugovor sa “Gaspromom”?

  Srbija zavisi od ruskog gasa koji nabavlja po ceni od 270 evra i tako će biti do juna. Koliko ćemo ga posle toga plaćati zavisi od toga kakav će biti novi ugovor sa “Gaspromom”.

  Direktor “Srbijagasa” uveren je da će biti povoljan, iako je teško zamisliti da će cena ostati ista.

  “Posle 15. maja moći ćemo da saopštimo više detalja oko novog ugovora o snabdevanju gasom koji biti zaključen sa ruskim ‘Gaspromom’. Ja sam siguran da će biti povoljan. Da li će biti jednako povoljan, jako je teško reći. Teško je zamisliti da ostane ista cena “, kaže Dušan Bajatović, direktor “Srbijagasa”.

  Imamo dovoljno finansijskih resursa, i dovoljno alternativa, i mislim da će ugovor sa Rusima biti dovoljno dobar i u smislu cene, da Srbija ne mora da brine, dodao je.

  Dušan Bajatović

  Dušan Bajatović

  Snabdevanje Srbije gasom nesmetano

  Dušan Bajatović je za Tanjug istakao da snabdevanje Srbije gasom teče nesmetano.

  “Gasprom isporučuje svoje ugovorene količine. Sada imamo više nego dovoljne količine, punimo skladište gasa Banatski dvor punim kapacitetom. Nema problema”, rekao je Bajatović.

  Dodao je da Srbija sada ima gas preko Balkanskog toka, i pristup evropskom tržištu gasa preko Mađarske.

  “Ali veliko pitanje je koliko će biti gasa za mesec do dva dana, i koliko ćete moći da ga kupite na evropskom tržištu, tu postoji rizik”, smatra on.

  Objasnio je da Srbija zakupljuje kapacitete u Aleksandropolisu, gradi interkonekciju Dimitrovgrad–Sofija, a vrlo brzo će početi da finišira interkonekciju prema Rumuniji.

  “Gradićemo još jedno gasno skladište Banatski Itebej jer je Banatski dvor skladište za vršna opterećenja. Kada budemo mogli da skladištimo dve do 2,5 milijarde kubika u Srbiji, u tom momentu imaćemo skladišta i za snabdevanje i za rezervu”, rekao je Bajatović.

  Predsednik najavio pregovore posle 10. maja

  I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će pregovori o ceni gasa sa Rusijom početi posle 10. maja, navodeći da Srbija zavisi 100 odsto od ruskog gasa, kao i da iz Rusije uvozi 60 procenata nafte, te da trenutno ne može da se govori o diverzifikaciji u snabdevanju gasom.

  “O kakvoj diverzifikaciji da govorimo? Mi ćemo tek za dve godine imati mogućnost da nešto dođe do Srbije od nekud, ali pitanje je šta da dođe. Mi tek radimo bugarski interkonektor, a Bugari tek treba da raspišu tender narednih dana, pa onda još najmanje 300 dana da ga izgrade sa svoje strane. Šta da dovedemo? Odakle? To ne pada s neba“, rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok.

  Aleksandar Vučić

  Aleksandar Vučić“Mi sad s Rusima krećemo u pregovore, iza 10. maja, o ceni gasa i svemu drugom. Sa naftom imamo više problema. Da li ćemo Južnom družbom, odnosno Janafom, da dovozimo naftu, jer drugačije ne možemo, a sad ko je sankcionisan, ko neće biti, to nam tek ostaje da proučavamo“, kazao je Vučić.

  Prema njegovim rečima, poslednjih mesec dana Srbija kupuje 60 odsto ruske nafte umesto iračke, jer je ruska jeftinija i ona dolazi preko Jadranskog naftovoda.

  Na pitanje da li ćemo da preživimo zimu, kaže:

  “Naravno da ćemo da preživimo. Nije pitanje da li ćemo, nego kako”, rekao je Vučić.

  “Pregovori sa Rusima o ceni gasa od 10. maja, nafta veći problem”

  Izvor: Agencije, RTS

  Foto: Beta/AP, Beta/Predsedništvo/Dimitrije Goll

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE