Krivična prijava protiv premijerke i ministra zdravlja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krivična prijava protiv premijerke i ministra zdravlja

  Demokratska stranka, Skupština slobodne Srbije i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić podneli su krivičnu prijavu protiv premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

  Prijava je podneta zbog “sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv zdravlja ljudi, kao i zloupotreba službenog položaja”.

  “Sve su ovo krivična dela koja mi stavljamo na dušu i na teret ovih dvoje ljudi”, rekla je zamenica predsednika Demokratska stranke Dragana Rakić novinarima ispred Ministarstva zdravlja.

  Obrazlažući razloge podnošenja krivične prijave protiv predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, Rakić je ocenila da su sve protivepidemijske mere donošene “na osnovu dnevnih istraživanja javnog mnenja”.

  “Dnevno istraživanje javnog mnjenja je ono što je nama određivalo i na osnovu čega se upravljao Krizni štab (za borbu protiv koronavirusa) koje će se mere primenjivati i kada će se primenjivati. A smisao svega toga je da ovaj režim, na čelu sa (predsednikom Srbije) Aleksandrom Vučićem ostane što duže na vlasti”, rekla je Rakić.

  Prema njenim rečima, Vlada Srbije je donela “političku odluku da životima građana plaća svoj opstanak na vlasti”, prenosi RSE.

  Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ocenio je da premijerka “nije kompetentna” da odlučuje o epidemijskim merama, što, prema njegovim rečima, vrlo jasno piše u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da bi, po trenutnoj situaciji, morao da reaguje ministar zdravlja.

  Beograd, 28.12.2020. – Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panic podneo je danas u svojstvu gradjanina tuzbu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vucica zbog, kako je naveo, povrede ugleda i casti. Panic je novinarima ispred Drugog osnovnog suda u Beogradu rekao da je Vucic “bar u dva navrata” iznosio neistine, optuzujuci ga za urusavanje zdravstvenog sistema ali i za izdaju zemlje. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

  “To što ovog trenutka, čak i struka u Kriznom štabu, koja znamo koliko se brukala sve ovo vreme, traži mnogo drastičnije mere nego što postoje, ako uopšte postoje, to dovoljno govori koliko je ova vlast drska i bezobrazna”, istakao je Panić, a prenosi RSE.

  On je istakao da je zdravstveni sistem toliko opterećen da zbog kovida “umiru i ne-kovid pacijenti”.

  “Jedno jedino pitanje za sudiju. Da li je to što je premijerka odbila da uvede mere dovelo do toga da preopterećenje zdravstvenog sistema bude takvo da se desi da imamo jedan smrtni slučaj”, kazao je Panić.

  Naglasio je da će se potruditi da ta prijava stigne do svih evropskih poslanika, jer je ubeđen da institucije neće reagovati na nju.

  “Nijedan političar ne sme da se pita. Oni treba da sede negde iza i da puste ministra da na osnovu preporuke republičke stručne komisije za zarazne bolesti i podataka Instituta za javno zdravlje Batut, ali kompletnih podataka, donesu ono što su mere. Neka u ovom trenutku samo ispoštuju predlog struke iz Kriznog štaba. Bićemo zadovoljni”, rekao je Panić.

  Medicinski deo Kriznog štaba zahtevao je na pomenutoj sednici Kriznog štaba pre deset dana usvajanje mnogo restriktivnijih mera i tražio da to bude javno saopšteno.

  Izvor: 021, RSE

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE