Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, kreditni rejting

  NBS: Fič potvrdio kreditni rejting Srbije na korak do investicionog

  Bonitetska agencija Fič (Fitch) potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je na korak od investicionog rejtinga, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

  „Agencija projektuje i da će devizne rezerve, koje su na rekordnom nivou, nastaviti da rastu i da će u naredne dve godine ostati na nivou koji pokriva preko pet meseci uvoza robe i usluga, što je iznad proseka zemalja istog rejtinga“, navodi se u saopštenju.

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula 2023. godine iznosile su 23,1 milijardu evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način, od 2000. godine.

  NBS: Bruto devizne rezerve na kraju jula REKORDNE, oko 23,1 milijardu evra

  U izveštaju se navodi i da je prošao vrh inflacije i da je realno očekivati njen povratak na jednocifrene nivoe do kraja godine, čemu će doprineti i adekvatne reakcije Narodne banke Srbije.

  Kako je juče saopština NBS, usporavanje inflacije u Srbji u julu na 12,5 odsto međugodišnje u najvećoj meri rezultat je usporavanja rasta cena prerađene hrane i energije, kao i cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta).

  NBS ocenjuje da će se na nivou cele godine značajno popraviti spoljna pozicija Srbije, kao rezultat rasta izvoza i manjeg uvoza energenata.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE