Kosovo traži zamenu za srpsku robu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kosovo traži zamenu za srpsku robu

  Priština istražuje tržišta zemalja regiona kako bi nadoknadili proizvode iz centralne Srbije i BiH, a nakon povećane carine, piše Telegrafi.

  Navodi se da kosovske firme, koje se bave proizvodnjom i prometom prehrambene i druge robe, kao i sirovina, koje su ranije dolazile iz Srbije i BiH, traže alternativu na tržištima Makedonije, Albanije, Grčke, Hrvatske, Turske i Italije.

  Privremene prištinske institucije su 21. novembra uvele povećane takse na robu iz Srbije i BiH, uprkos upozoranjime Beogada i Sarajeva, ali i međunarodne zajednice da je to suprotno sporazumima SSP i CEFTA, koje je Priština potpisala.

  Izvršni direktor Kosovskog kluba proizvođača, Astrit Panka, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da mnogi proizvođači već rade na pronalaženju dobavljača u drugim zemljama regiona.

  “Proizvodi Srbije i Bosne i Hercegovine za koje se 100 odsto podignut porez mogu se zameniti lokalnim proizvodima, kao što su mleko, ulje, keks. Postoji deo sirovina i materijala za koje bi trebalo pronaći alternativu jer se ne proizvode na Kosovu, a zemlje koje mogu biti opcija su Makedonija, Bugarska, Hrvatska, Italija i Albanija”, rekao je Panka.

  On kaže da zamenu za srpske i proizvode iz BiH treba brzo pronaći, jer preti opasnost da proizvodnja na Kosovu prestane. Većina proizvođača, kaže, već ima spisak dobavljača iz tih zemalja.

  Drugi sektor koji trpi zbog nametnutog poreza je građevinski materijal.

  Brahim Seljimaj iz Asocijacije za izgradnju Kosova kaže da se svi proizvodi koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine mogu lako zameniti.

  “Danas su nam sve granice otvorene u Evropi i svetu, odakle možete da uvozite proizvode za ovaj sektor. A kao alternativa za uvoz ovih proizvoda razmatraju se Makedonija, Bugarska, Albanija, ali i mnoge druge zemlje. Ništa se neće promeniti. Samo bi transport mogao biti skuplji”, rekao je.

  Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukiki ranije je izjavio da je predsedniku Privredne komore Turske prosledio spisak nekih sirovina kojih Kosovo nema kako bi snabdevanje počelo što pre.

  On tvrdi da na kosovskoj teritoriji nema nestašica.

  Prema podacima kosovske carine do sada, međutim, nije primećeno da je bilo velikog uvoza iz bilo koje druge zemlje.

  Adriatik Stavileci, portparol kosovske carine, kaže da je uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine opao, a da priliv roba sa drugih tržišta u međuvremenu nije primećen.

  Prema njegovim rečima, pre uvođenja stopostotno povećanog poreza iz centralne Srbije je je dnevno na Kosovo ulazilo robe u vrednosti od oko 1,2 miliona evra, dok je sada 14 dana, od uvođenja tih mera, uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine pao na 140 hiljada evra.

  “Trend uvoza je i dalje isti, ali u padu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji imaju porez od 100 odsto. Još je rano za nove ugovore ili druge linije snabdevanja”, kaže Savilec i dodaje da bi ovakvu jednu analizu trebalo napaviti nakon određenog perioda.

  U suprotnom, odluka prištinske vlade da primeni povećanu poresku taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH mogla bi da poveća cene osnovnih namirnica, a pre svega prehrambenih proizvoda – brašna, hleba, šećea i ulja.

  Izvor: Slobodna Evropa, B92, kosovski mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE