Novost na srpskom finansijskom tržištu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novost na srpskom finansijskom tržištu

  Krajem naredne godine na našem finansijskom tržištu pojaviće se takozvani „primarni dileri”. Oni će se baviti razvojem tržišta hartija od vrednosti (HoV), njihovom trgovinom, a sve radi smanjenja javnog duga države ispod 50 odsto, piše Politika.

   Kakvi su to dileri i šta ih razlikuje od postojećih berzanskih brokera?

  Nenad Gujaničić, broker kuće „Momentum sekjuritiz” objašnjava da su primarni dileri igrači na finansijskom tržištu koji olakšavaju plasman državnih obveznica.

  Oni faktički posreduju između države i krupnih institucionalnih investitora, pospešuju prodaju a doprinose i razvoju sekundarnog tržišta državnih hartija kroz aktivan nastup. Slabost našeg tržišta hartija od vrednosti je slabo i nedovoljno razvijeno sekundarno tržište i na berzi i van berze što se ogleda u tome da ima veoma mali broj transakcija i da su hartije skoncentrisane kod uskog kruga investitora. Svakako, više investitora bi kupovalo hartije na primarnom tržištu ukoliko bi znali da postoji aktivno i likvidno sekundarno tržište.

  Dobar primer sekundarnog tržišta kod nas bile su obveznice stare devizne štednje u čijem je slučaju dobro funkcionisala prodaja pre roka, kaže Gujaničić.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE