Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komesar za proširenje EU „pristrasan“ prema Srbiji?

  Više poslanika Evropskog parlamenta (EP) upitalo je Evropsku komisiju kada će istražiti izveštaje i tvrdnje svojih zaposlenih da je komesar za proširenje Oliver Varheji uticao na ublažavanje tona u izveštajima o napretku država kandidata, posebno favorizujući Srbiju.

  Poslanici tri političke grupacije u EP tražili su od Evropske komisije odgovor na pitanje „kada će istražiti izveštaje i tvrdnje da je Varheji ignorisao pitanja koja se odnose na vladavinu prava u susednim državama“, navodi N1.

  Odgovor je zatražilo 12 poslanika iz grupa Socijaldemokrate, Zeleni/Evropska slobodna alijansa i Obnovimo Evropu, među kojima su Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Tineke Strik i Tomas Vajc.

  Poslanike zanima na koji način će se Komisija odnositi „prema otkrićima zasnovanim na višestrukim izvorima iz vrha Evropske komsije i internim dokumentima“ i koje će mere preduzeti da „vrati poverenje i osigura nepristrasnost i integritet procesa proširenja“.

  Oni od Komisije traže i garancije da je najnovija procena o napretku Srbije u evrointegracijama izvršena na osnovu objektivnih kriterijuma.

  „Ako jeste, kako se objašnjava nesklad između ocene vladavine prava u izveštaju Komisije i ocena kredibilnih aktera, kao i internih prepiski visokih zvaničnika Komisije, u kojima se tvrdi da su komesar Varheji i njegov kabinet izvršili politički uticaj na izveštaj“, navode poslanici.

  List Politiko je 5. oktobra objavio tekst u kojem je optužio Varhejija da forsira ulazak Srbije u EU bez ispunjavanja kriterijuma i nauštrb drugih država kandidata za članstvo, i da time navodno ne vodi politiku Evropske komisije, već „svog pravog šefa (mađarskog premijera) Viktora Orbana“.

  Poslanici traže i odgovor Komisije na interna dokumenta koja, kako navode, „dokazuju da je kabinet komesara Varhejija tražio da rečnik o pravima LGBTIQ+ osoba bude uklonjen iz dokumenata Evropske komisije“.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE