Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka: Vazduh ZAGAĐEN od ranije, samo se NIJE PRIČALO o tome

  Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da je država odlučna da reši probleme sa prekomernim zagađenjem, dodajući da taj problem postoji više decenija u Srbiji, samo se „ranije nije u dovoljnoj meri govorilo o tome“.

  Ministarka ističe da svake grejne sezone imamo probleme sa aerozagađenjem, ali navodi da to nije problem koji je skorašnji. „Po prvi put država je odlučna da reši probleme sa prekomernim zagađenjem koje se odvija u pojedinim gradovima“, rekla je Vujović za RTS.

  Ukazala je da su u prethodnoj godini izdvojena značajna sredstva za konkurs protiv aerozagađenja, kao i da su menjane gradske kotlarnice na javnim institucijama – školama, vrtićima, sportskim halama.

  „To je ono što je u toku – Valjevo, Smederevo, Kragujevac, Novi Pazar, Kosjerić, sve su to gradovi u kojima su upravo u toku radovi na zameni kotlarnica i ti gradovi će preći na ekološki prihvatljivije energente“, dodala je Vujovićeva i navela da su u toku ulaganja i u Beogradu.

  „Naravno da ne možemo da rešimo ove probleme u danu i da su potrebna velika ulaganja i vreme“, poručila je ministarka.

  Pored konkursa i sufinansiranja za zamenu kotlova u javnim ustanovama, Vujovićeva ističe da je važno što se to odnosi i privatna domaćinstva, dakle individualna ložišta koja su i jedan od najvećih zagađivača.

  „Takođe dajemo subvencije i to je jedan od načina da pomognemo građanima pre svega da podignu svest o značaju kvaliteta životne sredine, ali i da pomognemo finansijski svuda gde možemo“, rekla je ministarka.

  Pored toga, naglasila je i da je pošumljavanje izuzetno važna stvar u smanjenju aerozagađenja.

  „Ali ono što je najvažnije je da nas čeka usvajanje Programa sa acionim planom za period od 2022. do 2030. godine u kojem će jasno biti definisani i set mera i troškovi i rokovi za poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji“, zaključila je Vujovićeva.

  Bivši ministar: Važan je i saobraćaj

  Bivši ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže za N1 da do čistijeg vazduha ne možemo doći preko noći i da je potrebno najmanje pet godina uz uslov da se mnogo više investira u životnu sredinu.

  „U Beogradu se mora prestati sa besomučnom gradnjom i širenjem Beograda ka unutra, mi smo izgradnjom napravili klance, nema više te provetrenosti, to je apsolutno istinita činjenica, kaže Trivan i ističe da „kada imamo pikove, važan je i saobraćaj“.

  Prethodnik ministarke Vujović tvrdi da nije tačan zvaničan podatak Agencije za zaštitu životne sredine, po kojoj saobraćaj u zagađenju vazduha učestvuje samo šest odsto.

  „Ja kažem da je saobraćaj daleko veći zagađivač, jedan od ključnih. Agencija mora da promeni metodologiju upoređivanja parametara. Ako neko kaže da sa 500.000 automoblia u Beogradu zagađujemo samo 6 odsto, to nije tačno. Letnje zagađivanje nije mnogo manje nego zimi, šta je uzrok?“, pita se Trivan.

  Beograd opet NAJZAGAĐENIJI GRAD na svetu (FOTO/VIDEO)

  Izvor: Agencije, RTS, N1

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE