Ko je Zoran Janković, čovek koji se pominje kao kandidat za gradonačelnika?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  gradonačelnik Beograda Zoran Janković

  Ko je Zoran Janković, čovek koji se pominje kao kandidat za gradonačelnika?

  Posle referenduma o promeni Ustava, koji je skupštinska većina izgubila u glavnom gradu, dugodišnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković pominje se kao kandidat za gradonačelnika Beograda, što je bilo iznenađenje za širu javnost.

  Janković takva saznanja nije ni potvrdio ni demantovao. Kako navodi, o prilici da postane gradonačelnik Beograda nije razgovarao sa predsednikom Srbije.

  “Za početak ja o tome nisam razgovarao sa predsednikom Vučićem. Predsednik Vučić je dobar predsednik što govori i privredni rast u Srbiji. Uradio je ono što bih želeo da država radi u Sloveniji… Nisam o tome pričao sa gospodinom Vučićem. Morate da znate da tamo (u Srbiji) odlučuje skupština, odnosno kandidata određuje skupštinska većina. Čitao sam o tome ali, ne znam ništa”, kaže Janković za N1 Slovenija.

  Janković: Nisam razgovarao sa Vučićem o kandidaturi za gradonačelnika Beograda

  A ko je potencijalni gradonačelnik Beograda, Zoran Janković?

  Zorana Jankovića u Srbiji često prisvajaju budući da je rođen i odrastao u mestu Saraorci, pored Smedereva u mešovitom braku Srbina i Slovenke.

  U Sloveniju se sa porodicom odselio 1964. kada mu je bilo 12 godina, a uvek je  isticao da je ponosan na svoje poreklo.

  Više razrede osnovne, kao i srednju školu završio je u Sloveniji.

  Već tokom studija ekonomije počeo je da radi, a njegova poslovna karijera i uspon počeli su 1978. godine.

  Imao je više visokih pozicija u različitim kompanijama Pošta Slovenije, Grič Zagreb, Merkator Investa, Emona, Elekta.

  Ipak, javnost ga je bolje upoznala kada je došao na čelo slovenačkog trgovinskog lanca  Merkator.

  Na toj poziciji bio je od 1997. do 2005. godine i u to vreme je kupio više slovenačkih kompanija i proširio svoje poslovanje u regionu.

  U godini kada je „Merkator” otvorio prodavnicu u Beogradu, Janković je dobio nagradu za „Menadžera godine 2002.” slovenačkog Udruženja menadžera.

  Tri godine kasnije, nakon promene u vlasničkoj strukturi kompanije, Janković je ostao i bez čelnog mesta u kompaniji.

  Prešao je u politiku i najpre je dobio ubedljvu pobedu na izborima za gradonačelnika Ljubljane.

  Četiri mandata- 15 godina gradonačelnik Ljubljane

  Zoran Janković je već imao četiri mandata kao gradonačelnbik Ljubljane, počev od 2006. godine i jedan je od političara sa najdužom karijerom na toj poziciji- 15 godina.

  Kada je njegova tek formirana stranka Pozitivna Slovenija pobedila na izborima, bio je i kandidat za premijera. Više puta tokom karijere gradonačelnika iznošene su razne optužbe na njegov račun, i afere koje ga prate ali koje do danas nisu potvrđene niti dobile epilog.

  “U funkciji gradonačelnika uživam, nemam ambicija za jače pozicije”

  Više puta je isticao da je pozicijom gradonačelnika Ljubljane zadovoljan i da nema veće političke ambicije.

  “Uvek kažem da smo mi gradonačelnici svaki dan na izborima, jer građani su ti koji ocenjuju naš rad. Potrebno je znati saslušati ih, prepoznati njihove potrebe, koje, ako je ikako moguće, ostvarujemo. Zadatak svakog gradonačelnika je – građanima pružiti najbolju uslugu, a za tako nešto treba imati najbolji tim. A ja imam najbolje saradnice i saradnike i na njih sam vrlo ponosan. Potrebno je imati i viziju razvoja, te jasno zacrtan cilj, biti odlučan u svojim postupcima, donositi smele odluke.  Ne, ni za jednu od tih funkcija danas nemam ambicija. To me više ne zanima. Pre 10 godina želeo sam da postanem predsednik vlade, nakon što je naša stranka pobedila na parlamentarnim izborima, ali nisam sastavio vladu. U funkciji gradonačelnika neizmerno uživam. Zajedno sa saradnicima stvaramo projekte putem kojih našim građanima omogućavamo bolji i lepši život”, rekao je nedavno u jednom od intervjua za medije u Srbiji Janković.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE