Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je tražio subvencije za šećernu repu kad su mnogi ugasili proizvodnju?

  Poljoprivrednici u Srbiji iznenađeni su odlukom Vlade Srbije da proizvođačima šećerne repe dodeli subvencije od 35.000 dinara jer je zbog neisplativosti većina domaćinstava odustala od uzgoja te kulture, pa će ta pomoć biti usmerena, uglavnom krupnim biznismenima.

  Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, Jovica Jakšić, rekao je za Betu da poljoprivrednike interesuje ko je tražio tu subvenciju kada je većina malih i srednjih proizvođača ugasila tu proizvodnju kako ne bi gomilala gubitak.

  Vlada Srbije usvojila je uredbu o subvencionisanju poljoprivrednika koji proizvode šećernu repu. Oni će, za rod iz 2023. godine, imati pravo na subvencije od 35.000 dinara po hektaru, pod uslovom da celokupan ostvareni prinos šećerne repe na ugovorenim površinama isporuče proizvođačima šećera.

  Prema rečima predsednika Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Dragana Kleuta, mali proizvođači su gasili proizvodnju šećerne repe jer su ih „pljačkale“ šećerane koje su obračunavale visok procenat prljavštine.

  „Šećerane su obračunavale nekoliko desetina odsto prljavštine i za toliko smanjivale isplatu, pa su poljoprivrednici odustajali od te proizvodnje“, rekao je Kleut.

  Nestašica šećera

  Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije (PKS), Aleksandar Bogunović, rekao je da su subvencije odobrene da bi se povećala proizvodnja šećerne repe.

  „Razlog za uvođenje subvencija je što su smanjene površne pod šećernom repom na oko tridesetak hiljada hektara, pa se može dogoditi da fabrike šećera neće imati dovoljno sirovina“, rekao je Bogunović i dodao da je cilj takve pomoći da se spreči nestašica šećera.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE