Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Subvencije za šećernu repu – 35.000 dinara po hektaru

  Vlada Srbije usvojila je uredbu o subvencionisanju poljoprivrednika koji proizvode šećernu repu.

  Oni će, za rod 2023, imati pravo na subvencije od 35.000 dinara po hektaru, pod uslovom da su celokupan ostvareni prinos šećerne repe na ugovorenim površinama isporučili proizvođačima šećera.

  Država će, kako proizilazi iz uredbe, novac uplaćivati proizvođačima šećera koji će, potom, ta sredstva proslediti proizvođačima šećerne repe.

  „Pravo na korišćenje finansijske podrške za šećernu repu imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva pod uslovom da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da se nalaze u aktivnom statusu i da su prijavili površine pod šećernom repom u skladu sa propisom kojim se uređuje registracija poljoprivrednih gazdinstava, kao i da ne predstavljaju povezana lica u skladu sa propisom kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica“, stoji u uredbi.

  Oni imaju pravo na 35.000 dinara po hektaru prijavljene i zasejane šećerne repe, a najviše do 500 hektara za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe, precizira se u uredbi.

  Novac se isplaćuje preko proizvođača šećera

  „Finansijsku podršku poljoprivredni proizvođač ostvaruje preko proizvođača šećera registrovanog za obavljanje delatnosti proizvodnje šećera. Isplata proizvođačima ide srazmerno njihovom učešću u ukupnoj količini šećera proizvedenog iz šećerne repe roda 2023. godine u Srbiji, utvrđenoj od strane poljoprivredne inspekcije“, navodi se u uredbi.

  Zahtevi za odobravanje ovih subvencija podnosiće se na osnovu javnog poziva koji raspisuje Uprava za agrarna plaćanja. Javni poziv će biti objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede i na zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.

  Proizvođač šećera može podneti samo jedan zahtev za odobravanje finansijske podrške na osnovu jednog javnog poziva.

  „Proizvođač šećera je dužan da ta sredstva isplati poljoprivrednim proizvođačima sa kojima ima zaključen ugovor o proizvodnji, otkupu i isporuci šećerne repe roda 2023. godine na njihov namenski račun, najkasnije u roku od tri dana od dana uplate tih sredstava“, ističe se u uredbi.

  Proizvođač šećera koji novac od subvencija ne prosledi proizvođaču šećerne repe, rizikuje kaznu od 300.000 do 1,5 miliona dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE