Ko je Endi Džesi, novi CEO Amazona?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je Endi Džesi, novi CEO Amazona?

  Amazon je početkom nedelje dobio novog generalnog direktora Endija Džesija, nakon što se Džef Bezos povukao sa čela ove kompanije.

  Ima 53 godine, a poznat je po tome što je vodio klaud jedinicu u okviru Amazona. Osim toga, pomogao je pri lansiranju “Amazon Web Services” 2006. godine.

  On je ujedno tek drugi CEO kompanije koja postoji 27 godina. Sve vreme je na toj poziciji bio Džef Bezos, što dovoljno govori o poverenju koje Bezos gaji prema Džesiju. On je i član Bezosove elitne grupe direktora pod imenom “S-team”.

  Kako navode mediji, Džesi svoje najvažnije odluke donosi u Chop-u (Charterhouse of Parma), konferencijskoj sali smeštenoj nadomak njegove kancelarije u Sijetlu. Jedan zaposleni je svojevremeno rekao: “Ako odete na sastanak u Chop sa Endijem, bolje budite spremni”. Isti radnik je naveo da je “Džesi ajkula koja će namirisati krv sa 100 milja, ako niste spremni”. Od svog tima očekuje najbolje, a malo ko bi i pomislio da bi Bezos na tako važno mesto doveo nekoga ko nije zahtevan i marljiv.

  Prijatan ,ali profesionalan

  Ipak, mediji takođe pišu i da je Džesi veoma prijatan čovek. Kako kažu, sa zaposlenima se u liftovima pozdravlja poimenično, a takođe neretko pita i o porodici. Njegovi standardi su visoku, ali on je ljudsko biće, pišu mediji, i dodaju da se ovo za Bezosa nije moglo čuti tako često.

  Samo nekoliko dana pre nego što je Džesi preuzeo kormilo nad Amazonom, kompanija je dodala dve stavke u svoj memorandum o ponašanju: Dobro se ophodite prema zaposlenima i budite skromni i promišljeni o uticaju svojim postupaka izvan Amazona.

  S druge strane, Džesi je jednako poslovno agresivan i konkurentan, baš poput Bezosa. Neki mediji pišu da je čak i podneo tužbe protiv bivših zaposlenih koji su otišli u konkurentske firme.

  Što se tiče njegove istorije u Amazonu, Džesi je proveo 15 godina transformišući Amazon: od giganta za e-trgovinu do visoko profitabilne tehnološke kompanije. On je, zapravo, stvorio dominantno klaud tržište.

  Diplomirao na Harvardu

  Džesi je diplomirao na Harvardu 1990. godine, a u Amazonu ima oko 85.000 akcija, vrednih 287,3 miliona dolara. Svakako je jedna od najplaćenijih osoba u kompaniji: u prethodne tri godine zaradio je više od 20 miliona dolara.

  Nije “zapao za oko” samo osnivaču Amazona, već i drugim liderima. Stiv Balmer, bivši izvršni direktor Majkrosofta, poželeo je da ga Džesi nasledi u kompaniji, a takođe je bio u trci za prvog čoveka Ubera, 2017. godine. Džesi ima i svoj sistem rada: voli štampana dokumenta, digital izdanja čita samo u avionu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE