Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kit

  Kit beluga, zaglavljen u Seni, zdravstveno ugrožen, pokušavaju da ga spasu

  Francuski zvaničnici, koji očajnički pokušavaju da spasu kita beluga zarobljenog u reci Seni, smislili su novu strategiju – vitaminski koktel. Kako prenosi AFP, spasioci se nadaju da će to pomoći u tome da kit povrati apetit i energiju potrebnu za povratak u more.

  Vidno pothranjeni sisar prvi put je primećen u reci u utorak, oko 70 kilometara severno od Pariza. Nakon neuspelih pokušaja da je podstaknu da ispliva, životinja je ostala zaglavljena i naučnici se brinu za njeno zdravlje.

  Spasioci su do sada nudili smrznute haringe i žive pastrmke kao jela kitu dugačkom četiri metra. Lokalni zvaničnik u Eureu, Izabel Dorlijat-Pouzet, rekla je da izgleda da ni životinja nije prihvatila.

  „Prilično je mršav i izgleda da ima problema sa jelom“, rekla je u subotu, a prenosi AFP.

  Vlasti se nadaju da će davanje vitamina nasukanoj životinji podstaći njen apetit i pomoći joj da napravi dug povratni put od 160 km nazad do Lamanša, odakle može da pliva do svog arktičkog staništa.

  Opcije da se kit spasi

  Druga opcija koja se razmatra je da se kit u potpunosti ukloni iz reke, ali to bi zahtevalo da sisar ima dovoljno snage da preživi još rizičnije putovanje.

  Zvaničnici su u subotu rekli da su se na koži kita pojavile male fleke, ali još nije jasno da li je to reakcija na slatku vodu reke Sene ili znak pogoršanja njenog zdravstvenog stanja.

  Naučnici su rekli da se kit ponašao nespretno, samo nakratko izranjajući na površinu i emitujući manje zvukova koji se očekuju od kita. To je izazvalo dodatnu zabrinutost za njegovo zdravlje.

  Stručnjaci su zbunjeni kako je kit uspeo da zaluta tako daleko od svog prirodnog staništa – hladnih voda Arktika i subarktika.

  Beluge povremeno odlaze na jug u jesen da bi se hranile, ali retko putuju tako daleko od svog rodnog doma. U maju je kit ubica pronađen mrtav nakon što je plivao rekom Senom u Normandiji. Plan da se četvorometarski mužjak orke vrati u more pomoću zvučnih nadražaja propao je, a stručnjaci su kasnije zaključili da je ozbiljno bolesna.

  2019. godine, mrtvi kit je pronađen u reci Temzi u blizini Gravesenda, rekli su britanski zvaničnici.

  Ovo se dogodilo samo nekoliko nedelja nakon što je uginuo grbavi kit koji je viđen kako pliva u istom delu vode. Smatralo se da je pronašao put do Temze zbog greške u navigaciji, verovatno tokom plime.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE