Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezi „POJAČALI“ udeo u Mercedesu

  Dve kineske firme imaju značajne udele u Daimleru, firmi koja proizvodi automobile s markom Mercedes-Benza, ali poslednje informacije pokazuju da je jedan kineski proizvođač značajno povećao svoj paket deonica.

  Državna firma BAIC od 2019. godine drži 10 odsto deonica što znači da dva kineska deoničara poseduju gotovo dvadeset odsto kompanije.

  Do sada se govorilo samo o pet odsto udela BAIC. Daimler je potvrdio povećanje udela, čime je BAIC prestigao Gili, proizvođača automobila u vlasništvu milijardera Li Shufua, u čijem vlasništvu je i Volvo.

  Prema Daimleru, Gili drži 9,7 odsto deonica.

  Šef „Daimlera“ Ola Kolenius pozdravio je najnoviji korak.

  BAIC-ov udeo u Daimleru odražava našu predanost našem zajedničkom, uspešnom savezu u proizvodnji i razvoju na najvećem svetskom tržištu automobila. BAIC je u sporazumu potvrdio da neće povećavati svoj udeo. Zauzvrat, Daimler ima 9,55 odsto udela u BAIC Motor, rekao je on.

  BAIC drži i 6,5 odsto Daimlerovog odela za proizvodnju kamiona. S udelom od oko 35 odsto ukupne prodaje, Kina je dugo bila najvažnije tržište za putnička vozila Mercedes-Benz.

  Firma sa sedištem u Štutgartu otvorila je u oktobru novi tehnološki centar u regiji Peking gde radi preko 1.000 inženjera. Daimler i Gili žele u 2022. godini da na tržište izbace mali automobil „smart“ iz kineske proizvodnje.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE