OŠTRE KRITIKE izbora Tajma za "ličnosti godine"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lista najplaćenijih direktora

  OŠTRE KRITIKE izbora Tajma za “ličnosti godine”

  Odluka časopisa Tajm da izvršnog direktora kompanije Tesla, milijardera Ilona Maska proglasi osobom godine za 2021. kritikovana je zbog njegovog stava prema porezima, protivljenja sindikatima i umanjivanja opasnosti od pandemije koronavirusa.

  Opisujući ga kao “klovna, genija, provokatora, vizionara, industrijalca, šoumena”, Tajm je naveo ceo spektar Maskovih postignuća, od osnivanja Spejs Iksa 2002. godine, do uloge u stvaranju alternativne energetske kompanije Solar siti, pored Tesle, najuspešnije automobilske kompanije na svetu.

  Ponosna mama Ilona Maska se oglasila na Instagramu

  Časopis je istakao da ovo godišnje priznanje nije nagrada, već “priznanje ličnosti koja je najviše uticala na događaje u protekloj godini, bilo na dobar ili loš način”.

  Priznanje je izazvalo oštre kritike, posebno u Sjedinjenim Državama, gde je Mask kontroverzna ličnost zbog svog stava prema porezima, posebno prema “porezu za milijardere” čije uvođenje je predlagano.

  Porez po niskoj osnovici

  Kao i mnogi drugi istaknuti super-bogataši, trenutno najbogatiji čovek na svetu plaća porez po vrlo niskoj osnovici u odnosu na povećanje njegovog ukupnog bogatstva između 2014. i 2018. godine.

  Prema podacima do kojih je došlo istaživanje Propablika, Mask je plaćao porez po stopi od 3,27 odsto. Ta stopa jeste legalna, ali potvrđuje nemoć američkih poreskih zakona da naplate porez koji potiče od imovine jer se oporezuju samo plate.

  Senatorka Elizabet Voren je na Tviteru napisala da je odluka Tajma istakla potrebu da se poreski zakon reformiše “tako da `ličnost godine` stvarno počne da plaća porez i tako prestane da oslobađa sve ostale te obaveze”.

  Elizabet Voren (foto: screenshot)

  Robert Rajh, koji je bio sekretar za rad u Klintonovoj administraciji, smatra da je ova odluka Tajma došla u pravom trenutku da podseti ljude da je Mask “nezakonito zapretio radnicima da će im oduzeti akcije ukoliko se sindikalno organizuju”.

  Takođe, milijarder je svojim kontroverznim objavama na Tviteru tokom 2020. godine umanjivao opasnost od koronavirusa i držao je fabriku u Kaliforniji otvorenom uprkos epidemijskim merama lokalnih vlasti i tek kasnije obustavio proizvodnju.

  “Ludilo” na Tviteru

  Časopis Tajm je takođe istakao i uticaj koji Mask ima nad armijom lojalnih pratilaca (i investitora) na društvenim mrežama, gde proziva moćnike, ali i državna regulatorna tela pokušavajući da drži pod kontrolom izvršnu vlast.

  Koristeći moć 66 miliona pratilaca na Tviteru, Mask je nudio u najmanju ruku “neobične” savete svetu, što je dovodilo do ludila i same pratioce, ali i investitore zbog toga što su ovakvi njegovi ispadi remetili tržište akcija.

  Berzanski regulatori su ga tužili zbog objava na Tviteru 2018. godine, a advokati navode da je Mask i ove godine pustio dve objave koje nisu prethodno odobrene, kako je zahtevalo sudsko poravnjanje.

  Iako je postala profitabilna tek poslednjih godina, Tesla je daleko najvrednija automobilska kompanija na svetu, u jednom trenutku ove godine je prešla prag tržišne kapitalizacije od bilion dolara. Tradicionalni teškaši kao što su Ford i Dženeral motors zajedno vrede manje od 200 milijardi dolara.

  Mask je prošlog meseca rekao da će Spejs Iks pokušati da u orbitu lansira svoj futuristički “Strašip”, svemirsku letelicu u obliku metka, u januaru. Nasa je sa kompanijom ugovorila da će koristiti ovu letelicu za slanje astronauta na Mesec već 2025. godine.

  Inače, Mask je došao na dodelu nagrade u Njujork i sa sobom poveo svog najmlađeg sina neobičnog imena, X Æ A-Xii, koji je u maju ove godine napunio godinu dana.

  Dečak je izazvao oduševljenje prisutnih, a snimak izlaska na pozornicu sa slavnim tatom deljen je po društvenim mrežama, tako da je mali X Æ A-Xii izgleda uspeo da zaseni očevo priznanje.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE