Kina uzvraća G7: "MALE" grupe više NE ODLUČUJU o svetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina uzvraća G7: “MALE” grupe više NE ODLUČUJU o svetu

  Kina je oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su “male” grupe zemalja odlučivale o sudbini sveta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svetskim ekonomijama koje traže jedinstven stav prema Pekingu.

  “Dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja davno su prošli”, rekao je portparol kineske ambasade u Londonu.

  “Uvek verujemo da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da bi svetska pitanja trebalo rešavati uz savetovanje sa svim državama.”

  Pojavljivanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najvažnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uz pad Sovjetskog Saveza 1991. godine kojim je okončan hladni rat.

  G7, čiji se čelnici sastaju na jugozapadnu Engleskoj, traži koherentan odgovor na sve veću asertivnost predsednika Si Đinpinga nakon spektakularnog ekonomskog i vojnog uspona Kine u poslednjih 40 godina.

  Čelnici grupe – SAD, Kanada, Britanija, Nemačka, Italija, Francuska i Japan – žele da iskoriste svoje okupljanje u engleskom priobalnom letovalištu Karbis Beju kako bi svetu pokazali da najbogatije demokratije mogu ponuditi alternativu rastućem uticaju Kine.

  Kanadski premijer Džastin Trudo pozvao je lidere da usvoje jedinstveni pristup izazovima koje postavlja Narodna Republika Kina, rekao je izvor.

  G7 planira da ponudi zemljama u razvoju infrastrukturnu šemu koja bi mogla parirati Sijevoj inicijativi “Pojas i put”, vrednoj više milijardi dolara.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE