Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJBRŽI rast SVETSKE privrede u poslednjih 80 godina

  Svetska banka očekuje rast globalne ekonomije od 5,6 odsto u 2021. godini, što je najbrži rast nakon recesije u poslednjih 80 godina.

  Međutim, mnoga tržišta u usponu i ekonomije u razvoju i dalje će se boriti s pandemijom kovid-19 i njenim posledicama, navodi Svetska banka u novom izveštaju „Globalni ekonomski izgledi“.

  Ovaj međunarodni kreditor procenjuje da će svetski bruto domaći proizvod (BDP) u 2022. godini porasti po stopi od 4,3 odsto, nakon čega će u narednoj godini usporiti rast na 3,1 procenat.

  Uprkos oporavku, globalna proizvodnja do kraja ove godine biće za oko dva procenta ispod nivoa pre pandemije, navodi se u izveštaju.

  Gubici dohotka po stanovniku neće biti smanjeni do 2022. godine u oko dve trećine tržišta u usponu i zemalja u razvoju, procenjuje Svetska banka.

  Siromaštvo i jaz

  Dodaje da su među ekonomijama sa niskim prihodima, gde vakcinacija zaostaje, efekti pandemije preokrenuli ranije pozitivne rezultate smanjenja siromaštva i pogoršali nesigurnost i druge dugogodišnje probleme.

  „Iako postoje pozitivni znaci globalnog oporavka, pandemija nastavlja da stvara siromaštvo i nejednakost među ljudima u zemljama u razvoju širom sveta„, navodi predsednik Grupe Svetske banke Dejvid Malpas.

  Globalno koordinirani napori su, kaže, od suštinskog značaja za ubrzanje distribucije vakcina i ublažavanje tereta duga, posebno u zemljama sa niskim prihodima.

  „Kako se zdravstvena kriza bude smirivala, kreatori politike će morati da se bave rešavanjem dugotrajnih posledica pandemije i preduzmu korake za podsticanje zelenog, otpornog i inkluzivnog rasta, istovremeno štiteći makroekonomsku stabilnost“, poručuje Malpas.

  Rast SAD i ekspanzija Kine

  Kada je reč o vodećim ekonomijama sveta, Svetska banka predviđa da će rast SAD ove godine dostići 6,8 procenata, kao rezultat ogromne fiskalne podrške i ublažavanja pandemijskih mera ograničenja.

  Rast u drugim razvijenim ekonomijama će takođe ojačati, ali u manjoj meri.

  Među tržištima u usponu i ekonomijama u razvoju, očekuje se da će Kina ove godine zabeležiti privrednu ekspanziju od 8,5 odsto, usled „oslobađanja“ potražnje koja je tokom pandemije bila sputana merama lokdauna.

  Evrozonu, prema novim prognozama, ove godine očekuje rast od 4,2 odsto, a naredne od 4,4 procenta.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE