Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina možda malo „POPUSTI“ Crnoj Gori oko kredita

  Kina je spremna da razgovara s Crnom Gorom o produženju počeka na otplatu kredita od 809 miliona evra koji joj je kineska banka dala za izgradnju autoputa, objavila je kancelarija crnogorskog predsednika.

  Kineski i crnogorski predsednik, Si Đinping i Milo Đukanović, telefonski su razgovarali povodom 15. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.

  Tema razgovora bio je i kredit koji je Crna Gora 2014. dobila od kineske Eksim banke za izgradnju prve od tri deonice autoputa koji vodi od Bara do granice sa Srbijom, uz godišnju kamatu od dva odsto i šestogodišnji poček koji ističe ove godine.

  Prva rata od 33 miliona evra stiže na otplatu u julu.

  Prvu deonicu autoputa gradi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), koja je radove trebalo da završi 2019, ali je rok produžen do kraja 2021.

  Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović je krajem aprila u Evropskom parlamentu zatražio od EU pomoć u isplati kredita, čime bi, kako je kazao, pomogla da se smanji uticaj Kine u zemlji.

  Evropska komisija je, međutim, jasno poručila da „EU ne vraća dugove od trećih strana“.

  Đukanovićev kabinet je saopštio da je Si Đinping rekao da kineske vlasti pridaju veliki značaj realizaciji projekta prvog crnogorskog autoputa i spremne su da se poček na otplatu kredita produži do kraja 2022.

  „Izgradnja autoputa je ne samo projekat veka za Crnu Goru, već pilot projekat inicijative ‘Pojas i put’ i mehanizma saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope 17+1“, rekao je prema saopštenju Si Đinping.

  Kina drži približno jednu četvrtinu ukupnog duga Crne Gore, koji je prošle godine prešao 100 odsto BDP.

  Izvor: Agencije

  Foto: Vlada Crne Gore

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE