Kazne za Epl i Samsung zbog "nepoštene trgovačke prakse"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kazne za Epl i Samsung zbog “nepoštene trgovačke prakse”

  Regulatorno telo Italije kaznilo je tehnološke gigante Eple i Samsung sa 10 miliona, odnosno pet miliona evra zbog nepoštene trgovačke prakse kojom su klijente prisiljavali na kupovinu novih mobilnih telefona.

  Smatra se da je italijanski regulator prvi kaznio američkog i južnokorejskog proizvođača mobilnih telefona nakon pritužbi širom sveta da podstiču kupce na ažuriranje operativnog sistema, što usporava rad njihovih uređaja pa su prisiljeni da kupuju nove.

  Istraga italijanskih organa otkrila je da su se “Epl i Samsung služili nepoštenim trgovačkim praksama”, navodi se u saopštenju regulatora koji je istragu pokrenuo u januaru nakon pritužbi klijenata.

  Ažuriranje operativnih sistema “izazvalo je ozbiljne smetnje i značajno pogoršalo funkcionisanje uređaja, ubrzavajući time zamenu telefona novima”, dodaje se.

  Samsung je vlasnicima telefona Note 4 sugerisao da instaliraju novu verziju Gugl operativnog sistema Android, namenjenog za noviji model Note 7, što je usporilo rad njihovih uređaja.

  Epl je pak vlasnicima iPhone 6 sugerisao da instaliraju operativni sistem namijenjen iPhoneu 7, što je takođe izazvalo probleme u radu uređaja.

  Utvrđeno je i da Epl nije obavestio klijente o “ključnim” karakteristikama litijumskih baterija u telefonima, uključujući njihovo prosečno trajanje i mogućnost produženja roka trajanja. Zbog toga je Eplu određena daleko veća kazna nego Samsungu.

  Američka kompanija bila je primorana prošle godine da prizna da je namerno postepeno usporavala rad starijih modela iPhonea, što je podstaknulo bojazni da su nepošteno navodili potrošače da ih zamene novima.

  U Apple-u su tada porekli da su namerno skraćivali rok trajanja svojih proizvoda, tvrdeći da su usporavali rad kako bi poboljšali performanse, budući da telefoni sporijim radom troše manje struje. Time se takođe sprečavalo neočekivano gašenje uređaja, tvrdili su.

  Grupa sa sedištem u Kaliforniji takođe je suočena s kolektivnom tužbom potrošača u Sjedinjenim Državama, napominje AFP.

  Izvor: agencije, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE