Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radijator, grejanje, cene grejanja (Unsplash)

  Kako podneti zahtev za umanjenje računa zbog odlaganja grejne sezone

  Organizacija potrošača Efektiva objavila je na svom sajtu uputstvo građanima kako da traže umanjenje računa zbog toga što grejna sezona nije počela 15. oktobra već 1. novembra.

  Tekst zahteva je, kako navode, usklađen sa odredbama Odluke o snabdevanju toplotnom energijom grada Beograda, ali se može upotrebiti i za ostale toplane u Srbiji.

  Ova organizacija je već poslala zahtev za umanjenje računa građanima Beograda, upućen Sekretarijatu za energetiku, kao i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka upućen Komunalnoj inspekciji. Na oba dopisa još nisu dobili odgovor, a najavljuju da spremaju i tekst krivične prijave protiv JKP Beogradske elektrane.

  Tekst zahteva za umanjenje računa, koji građani mogu da podnesu zbog odlaganja grejne sezone:

  „JKP Beogradske elektrane

  Savski nasip 11, Novi Beograd

  PREDMET: Reklamacija na račun za grejanje oktobar 2022!

  Poštovani,

  Prema odredbi člana 74. Odluke o snabdevanju toplotnom energijom grada Beograda, predviđeno je da potrošač ugovorenu cenu za ISPORUČENU toplotnu energiju, plaća u propisanim rokovima. Obrnutim tumačenjem tog člana, potrošač NEMA obavezu plaćanja NEISPORUČENE toplotne energije!

  Prema članu 79. Odluke, potrošač ima pravo na reklamaciju i umanjenje cene za period nekvalitetnog grejanja. Tumačenjem ovog člana, potrošač nema obavezu plaćanja grejanja, koje nije dobio.

  Članom 80. Zakona o zaštiti potrošača, koji je krovni zakon (lex specijalis) u regulisanju odnosa potrošač-trgovac, takođe je predviđeno pravo potrošača na pravično umanjenje cene, u slučaju nesaobrazne usluge.

  U skladu sa napred navedenim, a s obzirom na činjenicu da grejna sezona nije počela na vreme, kako je definisano članom 43. Odluke, već je ista odložena za 15 dana, što čini 8,33% definisanog trajanja grejne sezone, zahtevam od trgovca JKP Beogradske elektrane, umanjenje računa za grejanje u visini od 8,33%, za ceo period od 12 meseci.

  U slučaju da moj zahtev ne bude prihvaćen, biću primoran/a da se obratim gradskom Ombudsmanu, a zatim pokrenem potrošački spor!

  (Podaci o nosiocu računa, adresa, telefon)“

  Reklamacija se upućuje na mejl: [email protected], koji nije u funkciji (a namenjen je reklamacijama), pa će uputiti na kontakt formu koju možete popuniti kopiranjem našeg teksta, navodi se na sajtu Efektive.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE