Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  četvrta doza vakcine

  Kako deluje NOVA VAKCINA protiv korone koju je naručila Hrvatska?

  Vest o novoj proteinskoj vakcini francuske kompanije „Sanofi“, koje bi uskoro trebalo da stigne u Hrvatsku, izazvalo je interesovanje ljudi oko toga koliko je delotvorno i po čemu se razlikuje od dostupnih vakcina.

  Upravnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objavio je da je Hrvatska naručila oko 300.000 doza inovativnog cepiva.

  „Naručili smo oko 300.000 doza inovativnog cepiva. Dosad smo imali vektorska i mRNA, ovo je proteinsko. Najavljuje se da će biti jako efikasno, a dosta je jeftinije od mRNA“, rekao je Capak i dodao da su druge zemlje isto naručile tu vakcinu, od kojih je Nemačka rezervisala najveće količine.

  Da li je ono bolje, efikasnije i po čemu se razlikuje od dosadašnjih vakcina, za Novu TV pojasnio je jedan od najpoznatijih imunologa u Hrvatskoj, Zlatko Trobonjača.

  Verovatno će se davati jedna doza

  „To je direktan protein koji ulazi u naše telo, te se odmah ponudi imunom sistemu. Ova cepiva relativno su sličnija onim tradicionalnim cepivima na koja smo navikli, dakle cepivima protiv, na primer, tetanusa i slično“, kazao je Trobonjača i pretpostavio da će se davati jedna doza.

  „Ako Sanofi predvidi na neki način mogućnost da se istovremeno proizvede jedna šira baterija antitela, koja neće pokrivati samo nekakav izvorni oblik virusa, nego i neke druge sojeve, onda bi to moglo imati i veći značaj u suzbijanju postojećih sojeva“.

  Jedna stvar zabrinjava

  Ipak, virus stalno mutira, a to otvara niz pitanja.

  „Ako bi se proizvela vakcina isključivo protiv delta soja, moglo bi da se dogodi da pre nego što krenete u primenu tog cepiva i distribuirate ga, a za to treba određeno vreme, govorimo o milionima, stotinama, milijardama doza, može se jednostavno dogoditi da taj soj nestane i da se pojavi neki drugi soj koji uopšte ne reaguje na to cepivo“, istakao je Trobonjača.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Net.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE