Kako da napravite LISTU OBAVEZA koja će biti odskočna daska za vašu PRODUKTIVNOST

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da napravite LISTU OBAVEZA koja će biti odskočna daska za vašu PRODUKTIVNOST

  Lista obaveza je ključ dobre organizacije koja je presudna za uspeh. Ona ne treba da bude samo skup teza na papiru već od nje treba da napravite mali projekat koji će biti odskočna daska za vašu produktivnost. Saznajte osnovne korake kada je pravljenje dobre liste obaveza u pitanju.

  Prva stavka treba da bude najurgentnija

  Ponekad lista može stvoriti probleme jer kada je nešto na vrhu vaše liste vaš mozak automatski pretpostavlja da je ovaj zadatak najvažniji za vas. Efektivna lista je zapravo lista prioriteta, na kojoj je najvažniji na prvom mestu. Takođe najbolje je da veoma bitne stvari radite ujutru, kada ste najproduktivniji.

  Označavajte rokove i vreme

  Napravite vremenaske blokove za svaki zadatak. Vaša lista će delovati rigidno ali to je ključ dobre organizacije. Naznačite kada treba da obavite nešto, a ako je reč o projektu naznačite do kada ste postavili rok za realnizaciju. Lista obaveza nije samo spisak teza.

  Uradite kvalifikaciju zadataka

  Odvojeno označite stvari koje su veoma važne, ne nešto što bi trebalo da obavite, i ono što treba da se obavi baš u tom danu. Važno je da samostalno zaključimo koje stvari su dostojne da budu na našoj listi obaveza. Problem je što na listu često stavljamo i nešto što zapravo ne moramo da uradimo ili možemo da delegiramo te samo stvorimo gužvu u svom danu.

  Dodajte kontekst za svaku stavku

  Razjedinite velike ciljeve u neke nešto manje. Kupiti baterije i napisati knjigu su oboje samo stavka na listi i izgledaju isto. Važno je da razložite stavku koja je velika i može predstavljati bauk kako bi ostvarenje bilo što evidentnije. Pored važnih stavki dodajte kratak opis kako bi vaša lista bila efektivna i kako biste imali bolji uvid u svoje obaveze.

  Uradite ponovnu evaluaciju obaveza koje niste ostvarili

  Sa listom obaveza uvek imate nekoliko opcija šta da uradite sa svojim obavezama. Da ih odložite, polovično uradite ili uklonite sa liste. Šta god da je u pitanju nemojte zaboravljati svoje obaveze jer možete doći  veoma nezgodnu situaciju. Uvek na kraju nedelje prođite spisak obaveza koje ste odložili i nađite razlog zašto je to tako i razmislite šta treba da promenite.

  Dve kolone

  Napravite listu od dve kolone i u levu napišite svoje primarne obaveze koje treba da obavite u toku dana, kao što su na primer sastanci. U desnu kolonu napišite detalje o tezama levo. Na primer o kojim temama treba da raspravljate na sastanku i šta ne smete propustiti, piše Motivation grid.

  [preporucene_vesti ids=”257690, 107828, 110519″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE