Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat

  Još nepoznato koliko se Fijatovih radnika opredelilo za Slovačku

  Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Fijata u Kragujevcu Saša Đorđević izjavio je da su dve grupe radnika te fabrike otputovale protekle nedelje na rad u Stelantisovom pogonu u Slovačkoj, a u naredne dve nedelje tamo će otići još dve grupe.

  On je rekao da su to radnici koji su se opredelili za odlazak na rad u inostranstvo po sistemu „tri plus jedan“, odnosno da na svaka tri meseca provedena na radu imaju mesec dana odmora u Kragujevcu.

  Đorđević je rekao da u sindikatu nemaju informacija o broju zaposlenih koji su prihvatili ponudu za rad u inostranstvu i da očekuje da će poslodavac početkom septembra saopštiti te podatke.

  Prema njegovim navodima, kada se bude znao taj broj, znaće se i broj radnika koji se opredelio za otpremnine, jer će i oni koji ne prihvate rad u inostranstvu dobiti otkaze i otpremninu od 790 evra po godini radnog staža.

  Sindikalac j rekao da je da je FCA ispunila sve obaveze preuzete sporazumom sa sindikatima i Vladom Srbije koje se odnose na radno angažovanje radnika u matičnoj fabrici i inostranstvu, otpremne i socijalno zbrinjavanje zaposlenih koji su proglašeni za tehnološki višak.

  Od septembra montaža tehnologije za proizvodnju električnih automobila

  Bilo bi bolje da smo do ovih rezultata stigli bez protesta i blokada auto-puta, ali nismo imali drugog izbora, rekao je Đorđević.

  Beograd, 22.06.2022. – Nekoliko stotina radnika kragujevacke fabrike automobila Fijat blokiralo je deo autoputa kroz Beograd, kod Sava centra (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

  Oko 500 radnika koje je FCS zadržao u fabrici, od ponedeljka su na kolektivnom godišnjem odmoru, koji će trajati do kraja avgusta.

  Po povratku sa godišnjeg odmora, oni će biti angažovani na poslovima demontaže postojeće opreme i montaži nove tehnologije za proizvodnju automobila na električni pogon.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE