Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ECB: Evrozona neefikasno ublažava ekonomski udar

  Zemlje evrozone troše više nego što će vratiti kako bi ublažile ekonomski udar izazvan ratom u Ukrajini kroz subvencije za gorivo i druge mere podrške, saopštila je Evropska centralna banka (ECB), poručivši vladama da efikasnije koriste gotovinu.

  Zemlje evrozone odobrile su mere podrške u vrednosti od 0,9 odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP), uglavnom kako bi nadoknadile skok cena energije.

  Međutim, to bi samo trebalo povećati rast BDP u evrozoni za oko 0,4 procentna boda ove godine, te smanjiti inflaciju za nešto manje od toga, uglavnom kroz niže cene energije, saopštio je ECB.

  U istraživanju ECB je procenio da će uticaj na rast nestati naredne godine, a da će se uticaj na inflaciju preokrenuti.

  Beta/AP

  Očekuje se da će od 2022. do 2024. mere podsticaja odobrene kao odgovor na rat doneti nešto manje od 0,4 procentna poena rasta i obuzdati inflaciju za tek nešto više od 0,1 procentni bod, saopštio je ECB.

  Banka je utvrdila i da je polovina fiskalnih podsticaja bila usmerena na podršku kratkoročnoj potrošnji fosilnih goriva, dok je samo minimalni udeo direktno doprineo zelenoj tranziciji.

  „Gledajući unapred, trebalo bi uložiti napore da kompenzacijske mere povezane s energijom pojačano budu usmerene na najugroženija domaćinstava“, smatra ECB.

  „Šta više, posticaji bi trebalo biti usmereni na smanjenje upotrebe fosilnih goriva i zavisnosti od ruske energije, uz održavanje zdravih javnih finansija“, dodaje se u saopštenju.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE