Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jedina ZELENA tačka na svetu: TAJNA ISTRE u borbi protiv korone

  Hrvatska već treći dan zaredom beleži rekordni broj novozaraženih koronavirusom, a samo u poslednja 24 sata zabeležen je 1.131 novi slučaj zaraze.

  Istra, međutim, odudara od neslavnog hrvatskog proseka, danas su u istarskoj županiji zabeležena svega 4 pozitivna na koronavirus, a juče 7. Deca u školama u Istri i dalje ne nose maske, a ni gostima restorana i kafića neće biti potrebne naredne dve nedelje.

  U čemu je tajna Istre koja ovom statiskom već privlači pažnju cele Evrope?

  Juče je belgijsko savezno ministarstvo spoljnih poslova objavilo kartu Evrope po zonama prema epidemiološkoj situaciji, a zeleni se praktično samo hrvatska Istra. Kako je Istranima uspelo da ostanu po strani od novog talasa zaraze i što na tom poluostrvu rade bolje nego u najvećem delu Hrvatske?, piše Večernji list.

  Kovid karta sveta: Samo jedan region u ZELENOM

  “Stručnost Stožera, odgovornost građana i podrška vlasti lokalne i regionalne samouprave ključ je dobre epidemiološke situacije u Istri. Vlast mora stajati iza Stožera, a sve to ne bi puno vredelo bez uspešne interakcije s građanima”, najkraće je objašnjenje načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dine Kozlevca.

  Dobro upućeni posmatrači dodaće, međutim, i da se u Istri epidemijom bave isključivo stručnjaci, od kojih neki i sa celoživotnom edukacijom upravo za krizno upravljanje te da, što je jednako važno, nema uticaja politike.

  “Ne, nikako, lokalna vlast nam daje bezrezervnu podršku, a ljudi veruju Stožeru i poštuju mere. Mi smo, recimo, još u junu odlučili da se maske moraju nositi u prodavnicama, prevozu, a preporučene su i u javnim prostorima. Danas nemamo slobodni prenos virusa u populaciji, samo uvezene slučajeve. Naša deca zahvaljujući dobro situaciji u razredima ne moraju nositi maske, a danas smo poslali Nacionalnom stožeru zahtev i da istarske restorane i kafiće na dve nedelje izuzme od obaveze da gosti nose maske”, otkriva Kozlevac.

  Direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević dodaje i da su Istrani “organizovani, dosledni i disciplinovani”. A kad je tako, onda ne smeta ni dva miliona turista, ni njih po 250.000 dnevno tokom leta, ali ni to što sve vreme svakodnevno na posao u Italiju ili Sloveniju odlaze hiljade Istrana. Očito, novo normalno može biti zamalo pa i sasvim normalno kad se stvari dobro poslože.

  “Od prvog dana se držimo propisanih mera. U Istri se teško moglo videti, što je bilo drugde na obali pa su se i turisti žalili, da konobari nemaju maske. Mi smo zaposlene odmah edukovali kako da najbolje štite i sebe i goste, a zaposlili smo i dve osobe koje su radile samo dezinfekciju. Kad bi se gosti digli od stola, one bi svaki put sve temeljno dezinfikovale”, potvrđuje i vlasnik pulske konobe Boccaport Toni Draguzet da pojedinačna odgovornost na kraju daje zajedničku dobrobit.

  Izvor: Večernji list

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE