Japanska kompanija plaća zaposlene da spavaju duže

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Japanska kompanija plaća zaposlene da spavaju duže

  Ideja da vas neko plati da spavate duže zvuči ludo, ali jedna kompanija u Japanu upravo to radi, a sve da bi bila uverena da su njihovi zaposleni odmorni, produktivni i srećni na poslu.

  Kompanija “Crazy.inc” svojim zaposlenima koji spavaju najmanje šest sati dnevno dodeljuje bodove vredne 570 dolara godišnje, koje mogu da zamene za obroke u kafeteriji kompanije.

  Nedovoljno sna može da uzrokuje različite zdravstvene probleme, kao što je visok krvni pritisak, infarkt ili depresija. Zbog nedostatka sna može doći do konfuzije, nedostataka kognitivnih funkcija pa i do smrti.

  Osim na zdravlje, nedostatak spavanja loše utiče i na ekonomiju države. Japan izgubi oko 138 milijardi dolara godišnje zbog zdravstvenih problema izazvanih manjkom sna. Prema istoj analizi SAD izgubi 411 milijardi dolara godišnje.

  Izvršni direktor kompanije “Crazy”, Kazuhiko Morijama veruje da je Japanu potrebna “nova veza sa spavanjem”, jer kod njih postoji kultura napornog rada. To je, kako je istakao dovelo do ekstremnog problema – smrti izazvane ekstremnim lišavanjem sna, što čak ima i ime – karoši.

  Japansko ministarstvo zdravlja izdaje uputstva za poslodavce kako da ljudima ukažu na važnost sna, kao i kakve koristi mogu imati od odmorne radne snage.

   

  View this post on Instagram

   

  Rest, recovery and remuneration. #Japan #sleep #wellbeing #employment #money

  A post shared by World Economic Forum (@worldeconomicforum) on

  Izvor: BIZLife/worldeconomicforum

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE