Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada pomaže transportnim kompanijama

  U Vladi Srbije danas su potpisani ugovori sa sedam transportnih kompanija kojima su dodeljena podsticajna sredstva od ukupno 114 miliona dinara za unapređenje kombinovanog transporta.

  Ugovori su potpisani sa predstavnicima kompanija Nelt, Kombinovani prevoz doo, ŽIT Beograd, Transagent operator, Transportšped, Milšped i Slobodnom zonom Pirot.

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je novinarima da država prvi put ove godine kroz program subvencije podržava kombinovani transport.

  „Očekujemo da ćemo na ovaj način ostvariti veći obim kombinovanog transporta, koji podrazumeva da se roba najvećim delom prevozi železnicom, a da se početak i kraj transporta obavljaju drumskim saobraćajem“, kazala je Mihajlović.

  Po njenim rečima, stimulativnim merama za unapredjenje kombinovanog transporta podržane su kompanije javnog i privatnog sektora, a iznos podrške je od 30 do 100 odsto, što zavisi od toga da li se radi o poboljšanju infrastrukture, nabavci opreme ili informaciono komunikacionim tehnologijama.

  Ministarka je najavila da će početkom 2019. u Batajnici početi izgradnja prvog intermodalnog terminala u Srbiji.

  „Ta izgradnja je finansirana delom iz sredstva Evropske unije, a delom iz državnog budžeta. Nadam se da će to biti zamajac da se u budućnosti mnogo više radi na podršci kombinovanom transportu“, kazala je ona.

  Direktor kompanije „Slobodna zona Pirot“ Dragan Kostić rekao je da je da bi se intermodalni i kombinovani transport uspešno primenjivao neophodno je da postoji dobra infrastruktura, kao i da se podrže takozvani „zeleni koridori“ tako što će se pretovarati roba sa kamiona na železnicu i time koristiti struja umesto fosilnih goriva.

  „Ovo je pravi trenutak da se ulaže u intermodalne terminale, logistiku i kombinovani transport i da se pomažu kompanije koje se time bave“, ocenio je Kostić.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE