Flojd Mejveder i Di-džej Kaled kažnjeni zbog promocije kriptovaluta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Flojd Mejveder i Di-džej Kaled kažnjeni zbog promocije kriptovaluta

  Bokser Flojd Mejveder (Floyd Mayweather) i muzički producent Di-džej Kaled (DJ Khaled) platiće ukupno 767.500 dolara kazne zbog promocije kriptovaluta, saopštila je Komisija za vrednosne papire i razmenu (SEC).

  Njih dvojica nisu ni odbacili ni potvrdili optužbe.

  Kako navodi SEC, Mejveder i Kaled nisu otkrili uplate od tri inicijalne ponude kriptovaluta (ICO), u kojima su nove valute prodate investitorima.

  Mejveder je dobio 100.000 dolara, a Kaled 50.000 dolara za promociju ICO kompanije za kriptovalute “Centra Tech”.

  “Kaled je ponudu na društvenim mrežama nazvao ‘Game changer’, dok je Mejveder u poruci svojim pratiocima na Tviteru rekao da ponuda ‘Centra Tech’ počinje za nekoliko sati – uzmite svoje pre nego što prodaju, ja sam svoje već nabavio… “, navodi SEC.

  Bokser, za kojeg Forbs procenjuje da ima bogatstvo vredno 285 miliona dolara, iskoristio je Instagram da promoviše ICO 22,3 miliona pratilaca i takođe 7,85 miliona pratilaca na Tviteru – “Možete da me zovete Flojd Kripto Mejveder od sada”.

  Nakon izveštaja iz 2017. godine upozoreno je da kriptovalute koji se prodaju ili promovišu mogu klasifikovati kao hartije od vrednosti i svako ko ih prodaje ili promoviše treba da poštuje savezne zakone koji zahtevaju da se u tim slučajevima mora otkriti finansijski odnos sa kompanijom.

  Mejveder se usaglasio da plati 614.775 dolara zbog optužbi SEC-a, a Kaled da u penalima plati 150.275 dolara.

  Kako se ističe, ovi slučajevi naglašavaju važnost potpunog obelodanjivanja svih podataka potencijalnim investitora.

  “Investitori bi trebalo da budu skeptični prema investicionim savetima objavljenim na društvenim medijima i ne bi trebalo da donose odluke na osnovu objava slavnih ličnosti”, rekao je Stiven Peikin, kodirektor divizije.

  Izvor: BIZLife/The Guardian

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE