Japan i EU protiv Trampa: Najveća zona slobodne trgovine na svetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Japan i EU protiv Trampa: Najveća zona slobodne trgovine na svetu

  Japan i Evropska unija su danas otvorili najveću zonu slobodne trgovine u svetu koja pokriva oko trećine svetske ekonomije.

  Sporazum je i odgovor dve strane na protekcionističke pretnje, posebni one koje stižu od predsednika SAD-a Donalda Trumpa, a obuhvataa područje s oko 635 miliona ljudi.

  “Europa i Japan šalju poruku svetu o budućoj otvorenoj i poštenoj trgovini”, napisao je u izjavi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

  “Naš sporazum pokazuje da je trgovina više od samih kvota i carina, ili miliona i milijardi”, dodao je Juncker.

  “Radi se o vrednostima, načelima i poštenju.” To uključuje načela “rada, sigurnosti, zaštite klime i potrošača”, rekao je.

  Japan će, po sporazumu, ukinuti carine na 94 posto uvoza iz EU-a, uključujući i za 82 posto poljoprivrednih i ribarskih proizvoda.

  Europska unija će sa svoje strane ukinuti carine na 99 posto uvoza iz Japana. Tijekom osam godina nakon početka primjene sporazuma ukinut će se carine na japanske automobile, a u šest godina na televizore, što je posebno važno za Japan.

  Dvije su strane politički dogovor postigle u srpnju, a njegova ratifikacija završena je u prosincu.

  Sporazum je sklopljen u razdoblju napetosti u globalnoj trgovini nakon što je Trump, među ostalim, uveo carine na uvoz čelika i aluminija i krenuo razmatrati carine za automobilsku industriju koje bi mogle pogoditi i EU i Japan.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE