NALED: Za 10 godina prihvaćena polovina preporuka za smanjenje birokratskih procedura

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NALED: Za 10 godina prihvaćena polovina preporuka za smanjenje birokratskih procedura

  Predsednik Izvršnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Dejan Đokić rekao je danas da su u prethodnoj deceniji ministarstva i druge institucije u Srbiji u potpunosti ili delimično prihvatili 101 od 210 preporuka privrede i stručne javnosti za pojednostavljenje birokratskih procedura.

  On je na 11. godišnjoj konferenciji NALED-a “Siva knjiga 2019” u kojoj su preporuke za pojednostavljenje birokratskih procedura rekao da je tokom prošle godine sprovedeno 12 preporuka što je za trećinu više od dosadašnjeg godišnjeg proseka. Prema njegovim rečima, taj prosek izuzetno je nizak imajući u vidu ukupan broj procedura u Srbiji i činjenicu da je deo njih moguće unaprediti samo korekcijom ili promenom načina primena zakona i bez velikih finansijskih troškova.

  “Prošle godine sprovedene su dve sistemske reforme i napravljen je veliki iskorak u digitalizaciji jer je sa Ministarstvom građevinarstva i Republičkim geodetskim zavodom otvoren eŠalter, odnosno sistem za upis u katastar koji je omogućio da se već sada broj elektronskih zahteva dostigne 40 odsto svih postupka pred katastrom a da se vreme rešavanja skrati pet puta, sa 25 na pet dana”, rekao je Đokić.

  Istakao je da je veliki doprinos u smanjenju sive ekonomije dao NALED zajedno sa ministarstvima rada i poljoprivrede kroz izradu portala za elektronsku prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi.

  “Nova procedura omogućila je da je već u provom mesecu primene stizalo oko 1.000 prijava nedeljno, što je veliki uspeh u poređenju sa 3.500 prijavljenih radnika godišnje u prethodnom periodu”, kazao je Đokić.

  On je ocenio da je to prilika da se u legalne tokove uvede više od 30.000 sezonaca.

  “Prošle godine oslobodili smo privredi i upotrebe pečata i pojedostavili proceduru ostvarivanja prava na naknadu tokom porodiljskog odsustva”, kazao je Đokić.

  Ocenio je da je pad Srbije za pet mesta na najnovijoj Duing biznis listi Svetske banke, gde su rangirane zemlje po lakoći poslovanja, opomena je da su institucije mogle više i da je bilo važno da slušaju glas privrede i civilnog sektora.

  “Nije prihvaćena naša inicijativa za unapređenje transparentnosti sistema naplate neporeskih nameta kroz uspostavljanje javnog elektonskog registra taksi i naknada”, kazao je Đokić i dodao da je ostalo još puno posla jer je šest od 10 preporuka iz prethodne “Sive knjige”, među kojima je i registar, preneto u novo izdanje.

  NALED je 11. “Sivoj knjizi”, kako je rekao, dao 31 novu preporuku a značajno mesto dobile su i inicijative prikupljene od građana koji su u fokus stavili najučestalije i najzahtevnije postupke, od promene prebivališta i promene podataka u dokumentima i registra vozila do dobijanja poreskih uverenja i rešenja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE