Izvršni direktor Epla: Tehnološke kompanije u SAD da se pripreme na regulaciju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izvršni direktor Epla: Tehnološke kompanije u SAD da se pripreme na regulaciju

  Velike američke tehnološke kompanije trebalo bi da se pripreme na “neizbežnu” regulaciju, tvrdi izvršni direktor kompanije Epl, Tim Kuk.

  Kuk je predvideo da će SAD usvojiti nove zakone kojima bi se tehnološke kompanije u određenom trenutku sprečile zloupotrebe ličnih podataka.

  Kuk je rekao da nije veliki obožavalac regulacije i da je veliki poštovalac slobodnog tržišta, ali da se “mora priznati kada slobodno tržište ne radi”.

  “Mislim da je neizbežno da će doći do određenog nivoa regulacije”, istakao je on.

  Kuk tvrdi da bi tehnološke kompanije trebalo da prihvate nove propise. “Ovo nije stvar privatnosti nasuprot profita, niti privatnosti nasuprot tehničkih inovacija”, rekao je on i dodao da je “to lažan izbor”.

  U martu je Kuk govorio o Zakerbergovom modelu Fejsbuka, rekavši da ne treba da postoje detaljni profili pojedinaca koji su sastavljeni putem internet platformi. On je pozvao na “neke dobro uređene propise” kako bi se sprečilo da se podaci o korisnicima sastavljaju i prenose bez njihovog znanja.

  Šef Epla je alarmirao o masovnom prikupljanju podataka od Fejsbuka i Gugla godinama, a pažljivo je razdvajao Eplov poslovni model – prodaje proizvoda korisnicima za profit – od onih internet platformi koje, kako je rekao “kupe sve što mogu da nauče o vama i pokušavaju to da monetizuju”.

  Izvor: The Guardian

  Foto: Screenshot

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE