Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izrael: Efikasnost BUSTER doze 92 odsto

  Najnovija izraelska studija pokazala je da je treća, buster doza vakcine protiv kovida-19 efikasna 92 odsto u sprečavanju ozbiljnog obolevanja u poređenju s onima koji su primili samo dve doze vakcine Fajzer-Biontek.

  Studija koju je sprovela najveća izraelska zdravstvena služba Klalit, a finansirala Medicinska škola Harvard, objavljena je u medicinskom žurnalu Lanset, i zasnovana je na ispitivanju 728.321 osobe koje su primile treću dozu u poređenju sa sličnim brojem ljudi u kontrolnoj grupi imunizovanih sa dve doze pre najmanje pet meseci.

  Kako je navedeno, treća doza je efikasna 93 odsto u sprečavanju hospitalizacije, imajući u vidu da je u bolnicu primljen 231 pacijent iz grupe sa dve doze vakcine i 29 onih koji su dobili buster dozu.

  Slično tome, efikasnost u sprečavanju ozbiljne bolesti je 92 odsto, jer je 157 osoba iz kontrolne grupe teško obolelo, a 17 onih koji su primili buster dozu.

  Takođe je utvrđeno da je buster doza 81 odsto efikasna u sprečavanju smrti kao posledice kovida-19, s obzirom da je sedam smrtnih slučajeva zabeleženo u grupi onih koji su treći put imunizovani u poredjenju sa 44 smrtnih slučajeva u drugoj grupi.

  Studija obuhvata period od 30. jula do 23. septembra i prosečna starost učesnika je 51 godina.

  U obe grupe zabeležen je daleko manji broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva nego kod onih koji uopšte nisu vakcinisani.

  Izrael je prva zemlja koja je prihvatila masovno vakcinisanje trećom dozom i sada smatra da je za kraj četvrtog talasa pandemije bar delom zaslužna ta kampanja imunizacije započeta u avgustu najpre za starije od 65 godina.

  Do petka je treću dozu primilo gotovo četiri miliona Izraelaca, više od 42 odsto ukupnog broja stanovnika.

  Gotovo 67 odsto od 9,4 miliona Izraelaca primilo je najmanje jednu dozu, a oko 650.000 onih koji mogu da se vakcinišu nije primilo nijednu. Još 1,1 miliona Izraelaca može da primi treću dozu.

  U Izraelu je broj aktivnih slučajeva kovida-19 opao ispod 10.000 prvi put za tri meseca i sada ih ima 9.030, a početkom septembra bilo je 90.000. U četvrtak je zabeleženo 656 novih zaraza koronavirusom, dok ih je pre dva meseca bilo između 5.000 i 6.000 na dan.

  Od početka pandemije od posledica kovida-19 preminulo je 8.085 ljudi.

  Sada se očekuje odobrenje vakcinacije za decu od pet do 11 godina, a u Izrael bi tek trebalo da stigne isporuka Fajzer vakcina namenjena deci, koja je zapravo trećina doze za odrasle.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE