Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Primanje četvrte doze u Srbiji

  SAD odobrile Fajzerovu vakcinu za decu od pet do 11 godina

  Američka agencija za lekove (FDA) odobrila je antikovid vakcinu kompanija Fajzer i Biontek za decu od pet do 11 godina, i time otvorila put za skoro pokretanje nove velike faze vakcinacije koja se odnosi na 28 miliona dece u zemlji.

  Američka agencija dala je odobrenje za hitnu upotrebu vakcine pošto je pažljivo razmotrila rezultate kliničkih proba koje je sproveo Fajzer na više hiljada dece.

  Odobrene su dečje doze vakcine, samo trećina količine data tinejdžerima i odraslima, za hitnu upotrebu.

  Ostala je još jedna regulatorna prepreka, u utorak će savetnici Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dati detaljnije preporuke o tome koja deca treba da se vakcinišu, a konačnu odluku će doneti direktor agencije ubrzo posle toga.

  „Sa ovom vakcinom deca mogu da se vrate na nešto što je bolje nego da budu zaključani kod kuće ili daljinska nastava, kada ne mogu da se vide sa svojim prijateljima. Vakcina će zaštititi njih i takođe naše zajednice“, rekao je doktor Kavsar Talat sa univerziteta Džons Hopkins.

  Nekoliko zemalja je počelo da koristi druge antikovid vakcine za decu mlađu od 12 godina, uključujući Kinu koja je počela sa vakcinacijom dece od tri godine. Ali mnogi koji koriste Fajzerovu vakcinu gledaju na odluku SAD, dok su evropska regulatorna tela tek počela da razmatraju dečje doze vakcine.

  Sa odlukom FDA Fajzer planira da počne isporuku miliona doza pedijatrijske vakcine, koja ima narandžasti poklopac da se ne bi zamenila sa ljubičastim poklopcima za sve druge vakcine, lekarskim kancelarijama, apotekama i drugim mestima za vakcinaciju. Deca će dobiti dve doze sa tri nedelje razmaka.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE