Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izbori 2017: Vaskrs?

  Piše: Nataša Mijušković

  Sudbina (ili ko već) je htela da i parlamentarni izbori 2016. i predsednički izbori 2017. godine budu na proleće. Činjenica je da je to vreme kada počinje građevinska sezona pa je, rekli bi mnogi (loši) reporteri, lepo vreme izmamilo radnike na gradilišta. Ali, jesu li mart i april jedini meseci u godini kada može udarnički da se radi? Ili, mora li svaka vlast da liči jedna na drugu?

  Uoči prošlogodišnjih izbora koji su, podsetimo se, raspisani da bi Vlada dobila pun mandat od četiri godine za reforme koje želi da sprovede, predsednik Vlade je, za nekoliko nedelja uoči izbora, u martu, dvadesetak puta svečano označio početak radova na izgradnji pogona, fabrika i ostalih objekata. U isto vreme, članovi Vlade, kada se sve sabere, prisustvovali su sličnim aktivnostima u nekoliko stotina slučajeva! Istine radi, prisustvovao je premijer i posle prošlogodišnjih izbora svečanom početku radova – poput izgradnje fiskulturne sale u osnovnoj školi u obrenovačkom selu Grabovac početkom jula – ali su se, kako je godina odmicala, aktivnosti tog tipa drastično proređivale.

  I ove godine, slična situacija, doduše, s nešto manje aktivnosti. Za pet nedelja, premijer je prisustvovao: postavljanju kamena temeljca za treću fabriku „Leoni“ u Nišu, početku radova na izgradnji auto-puta na Koridoru 11 od Surčina do Obrenovca, otvaranju rekonstruisane pruge Vranjska Banja – Ristovac na železničkom Koridoru 10, novog pogona Kompanije za proizvodnju delova za auto-industriju „Kontinental“ u Subotici, novog pogona francuskog proizvođača gumenih creva za rashladne uređaje na automobilima „Hačinson“ u Rumi, Centra za objedinjene usluge „Etihad evijejšn grupe“ u Beogradu, obnovljenog amfiteatra letnje pozornice „Bata Stojković“ u Vrnjačkoj Banji… Obišao je predsednik Vlade i privatnu fabriku nameštaja „Jela“ u Jagodini, Fabriku čipsa u Čačku, privredno gazdinstvo „Ćirić agro“ u Titelu… u Vladi prisustvovao potpisivanju ugovora s američkom kompanijom En-Si-Ar koja će, najavljuje se, zaposliti još 1 500 ljudi, u Nišu prisustvovao potpisivanju ugovora između Ministarstva privrede i Kompanije „Integrejted mikroelektroniks“… (ostavljam prostor da je neka aktivnost i preskočena). Oni koji vole preciznost spomenuli bi i pojavljivanje na Biznis forumu na Kopaoniku ali, mora negde i da se pojavi – bez obzira što je izborna kampanja. Ono čemu nijedan političar u Srbiji koji se kandiduje za predsednika ili pledira da bude premijer ne odoleva, pa ni aktuelni premijer i predsednički kandidat, jesu susreti sa svetskim državnicima neposredno uoči izbora; tako se Aleksandar Vučić najpre sastao s Angelom Merkel pa, šest dana uoči izbora, s Vladimirom Putinom. Ono što je izvesno jeste da se, bar do 2. aprila, neće sresti ni sa jednim protivkandidatom.

  Koliko god izborna kampanja bila slična prethodnima, čini se da se predizborna istraživanja nikada nisu toliko razlikovala; podrška predsedničkom kandidatu vladajuće koalicije kreće se od „ubedljive pobede u prvom krugu“, preko „tesne pobede u prvom krugu“ do „nema šanse da pobedi već u prvom krugu“, a i podrška ostalim kandidatima veoma varira, sve u zavisnosti od toga ko saopštava rezultate istraživanja. Obesmišljeno je ispitivanje javnog mnenja, ali i još mnogo toga: fer plej, podrška javnih ličnosti, novinarski kodeks, rad medijskih regulatornih tela… Ono što najviše zabrinjava jeste podela na „naše“ i „njihove“. A valja živeti zajedno i posle 2. aprila. I(li) Uskrsa. Ili je (nekima), bez obzira na račun, pobeda dovoljna satisfakcija u skladu s nagradnom igrom koja je u toku: „Uzmi račun i pobedi!“. Zna se ko će ga otplaćivati.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE