Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Italija: Manje novca za obrazovanje, više za naoružanje

  Vlada Italije, sa premijerom Mariom Dragijem na čelu, odlučila je da smanji troškove za obrazovanje, a istovremeno uveća one za odbranu i naoružanje.

  Dokumentom o ekonomiji i finansiranju (DEF), italijanska vlada je ovog meseca smanjila izdvajanja za škole i univerzitete za čak 0,5 odsto.

  Troškovi za obrazovanje u Italiji su sa četiri odsto 2020. godine, smanjeni na 3,5 odsto, što znači da će školstvo biti uskraćeno za petnaest milijardi evra godišnje.

  Sa druge strane, zemlja se odlučila da ulaže u naoružanje, a rat u Ukrajini je bio prilika, ili kako neki italijanski mediji navode – izgovor za Vladu, da uveća fondove za odbranu, koji bi do 2028. godine trebalo da dostignu dva odsto BDP ili 3,5 odsto državnog bilansa.

  Sve te milijarde evra italijanska država bi, po mišljenju njenih građana, mogla da uloži u zdravstvo i obrazovanje. A italijanska vlada to nije uradila iz, kako kažu, demografskih razloga.

  Među zemljama EU, Italija je na poslednjem mestu kada je reč o izdvajanju za obrazovanje, dok je na 12. mestu po ulaganju u sektor odbrane. Plata profesora u Italiji je među najnižima u Evropi, za razliku od prosvetara u Nemačkoj ili Danskoj.

  Istovremeno je Predstavnički dom Kongresa odobrio „Dekret Ukrajina“ koji obavezuje Vladu da uveća troškove naoružanja za dva odsto BDP. Ovaj novac odlazi u kase NATO prema dogovoru ministara odbrane Alijanse, a što su potvrdili predsednici država još 2014. godine u Velsu sa namerom da se cilj dostigne 2024. godine.

  Rat u Ukrajini je samo ubrzao ovaj proces, tako da će posle početnih 25 milijardi godišnje, koštati 38 milijardi evra.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE