Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje pokazalo: Žene često rade duže od 11 sati dnevno

  Žene posle osmočasovnog radnog vremena za koje su plaćene, nekad očekuje dodatno i više od pet sati neplaćenog rada u domaćinstvu, dok je prosek vremena koje provedu u ovim poslovima tri sata svakodnevno.

  To je pokazalo istraživanje koje je na teritorijama sedam vojvođanskih lokalnih samouprava sprovela Akademija ženskog preduzetništva.

  “Rad koji obavljaju žene u kući se često podrazumeva, prihvata olako i ne vrednuje, te retko ko ima procenu koliko njime štede država, društvo i porodica, to jest koliko žene za sve nas ‘nevidljivo’ zarađuju”, navodi se u saopštenju Akademije.

  Kako se navodi, žene u domaćinstvu najviše vremena potroše na kuvanje, čišćenje i spremanje, peglanje, pranje suđa, nabavku.

  Dodaje se da, radeći bez nadoknade, žene štede budžet svoje porodice, ali i budžet svoje lokalne sredine ili države.

  “Radeći svakodnevno smenu na poslu i smenu u kući, žene na posao odlaze umorne. Neophodno je da se položaj žena po ovom pitanju popravi, kako one ne bi morale da biraju između karijere i porodice, često se odričući ličnog napretka”, piše u saopštenju.

  Ograničenja i na polju karijernog napredovanja

  Takođe, žene se i dalje suočavaju sa većim brojem ograničenja u sferi ličnog napretka i razvoja karijere nego muškarci.

  “U školovanju, zapošljavanju, nasleđivanju imovine i pokretanju sopstvenog biznisa one imaju brojne prepreke. Nekako je tradicionalno zapisano da u najvećem broju slučajeva ćerka neguje stare roditelje, da se imovina sa roditelja i dalje češće prepisuje na ime muškog naslednika, pri otvaranju firme žena vrlo često nema nekretninu na sopstvenom imenu koju može da upotrebi kao garanciju za kredit”, piše u saopštenju.

  Projekat pod nazivom “Od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada” obuhvatio je teritorije lokalnih samouprava Subotica, Sombor, Bačka Palanka, Bač, Kula, Vrbas i Beočin.

  Projekat je podržala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u okviru programa „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II“, koji finansira Evropska unija.

  Uticaj pandemije na zaposlene žene i njihove karijere

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE