Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istočna Evropa sve češće odredište srpske radne snage

  Nekada je našim radnicima sinonim za dobru platu bila zapadna Evropa, sada sve češće odlaze na istok Starog kontinenta. Srbi se u potrazi za poslom danas sele u Mađarsku, Slovačku, Rumuniju… , piše Blic.

  Trenutno u Slovačkoj radi oko 10.000 građana Srbije. Najčešće odlaze na tromesečni privremeni rad i zarade između 500 i 700 evra za mesec dana, mada je bilo i loših iskustava. Posao se vrlo lako može naći preko specijalizovanih stranica na Fejsbuku, ali treba biti oprezan. Najčešće se radi u fabrikama „Samsunga“, „Ikee“, „Jasplastike“…

  Poljska je nedavno pozvala radnike iz Srbije, pogotovo one koji imaju iskustva u auto-industriji da dođu i popune upražnjena radna mesta. Njihovi radnici otišli su na Zapad, najviše u London. Ipak, plata od 500 evra i smeštaj nisu baš nedosanjani gastarbajterski uslovi za naše radnike. Srbi zato češće odlaze u Varšavu i Krakov, gde rade kao zidari, moleri, keramičar, često i na crno jer tako zarade i više od 1.000 evra.

  Nekada su Rumuni dolayili da rade na našim prostorima, a sada nekoliko hiljada ljudi iz pograničnih banatskih opština svakodnevno putuje u Rumuniju na posao. Rumuni ne žele da rade u fabrikama za 250-500 evra i svoju koru hleba traže na Zapadu. Samo u Velikom Semiklušu, mestu sa oko 14.000 stanovnika, zaposleno je oko 500 Srba.

  Mađarskoj nedostaje oko 40.000 radnika, s tendencijom da se taj broj višestruko uveća, a rigidan stav prema migrantima otvara prostor za zapošljavanje naših radnika. Tako državljani Srbije, Slovačke i Ukrajine najlakše dobijaju radnu vizu. Pored IT stručnjaka, najviše se traže građevinci, mašinski inženjeri, predavači za engleski jezik, ali i radnici u administraciji. Jedina prepreka poslodavcima je što po zakonu prvo moraju da oglase potragu za radnikom iz Mađarske, a tek ako se niko od domaćeg stanovništva ne javi u roku od 15 dana, mogu da zaposle strance. Radna viza se nakon toga dobija vrlo lako, traje dve godine, a obično se mesečno zaradi oko 1.000 evra.

  Rusija je sve češće odredište ovdašnjih radnika. Trenutno u toj zemlji imamo oko 15.000 radnika, najviše građevinaca, koji zarađuju od 1.200 do 1.500 evra, ali ima i zaposlenih u inženjeringu, transportu, IT sektoru i obrazovanju. Za poslao je potrebna radna dozvola, koja se lako dobija ako vam Federalna migracijska služba pošalje poziv, odnosno imate garantovano radno mesto. Jedino što ne bi trebalo da imate je HIV, jer je potreban sertifikat koji dokazuje da nemate tu bolest ako hoćete da ostanete duže od tri meseca. Srbi u Rusiji rade od Sočija, preko Moskve, do Sibira. Najviše zarađuju IT stručnjaci, oko 2.500 dolara, te pravnici oko 1.500, dok učitelji i lekari zarađuju oko 900 evra.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE