"Iskra" će PRATITI svih 500.000 plata u javnom sektoru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Iskra” će PRATITI svih 500.000 plata u javnom sektoru

  Država uvodi novi sistem koji će pratiti svih 500.000 zarada u javnom sektoru.

  Zahvaljujući novoj praksi koja će obuhvatiti više od 10.000 korisnika državnih para, po prvi put na jednom mestu postojaće tačna evidencija svih plata i radnika koji primaju zaradu iz buždeta Srbije.

  Na projektu pod nazivom “Iskra” direktno će raditi oko 3.000 ljudi, a ceo sistem u javni sektor biće uvođen fazno. Praktično, prve promene treba očekivati u sektoru rada, zapošljavanja i socijalne politike, a zatim u sektorima kulture i pravosuđa.

  U drugoj fazi novi obračun zarada i njihova bolja kontrola biće uvedeni u sektor prosvete, a nakon toga i u zdravstvo, piše Blic.

  U poslednjoj fazi projekat će biti implementiran i u jedinice lokalne samouprave sa indirektnim korisnicima i sve to biće završeno u narednih godinu i po dana odnosno do kraja 2023. godine.

  Ovaj sistem trebalo bi da uvede red u sistem plata kod korisnika javnih sredstava, a fokus će biti na njihovoj boljoj kontroli, kao i na drugačijem obračunu. Ipak, to neće biti i jedine promene koje će biti uvedene u sistem zarada koje se isplaćuju iz budžeta.

  Novi projekat, koji je deo dogovora sa MMF, omogućiće potpunu kontrolu zarada i praćenje zapošljavanja u javnom sektoru, bolje planiranje budžeta korisnika javnih sredstava u delu koji se odnosi na plate.

  To praktično znači da će biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a samim tim otklonjena je mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe.

  Prosečna plata u javnom sektoru 72.407 dinara

  Novi sistem će takođe doneti i uštede svakom pojedinačnom korisniku javnih sredstava, s obzirom na to da oni neće imati trošak obračuna zarade i trošak nabavke i održavanja softvera, jer će za njih to raditi Ministarstvo finansija.

  Iz Ministarstva finansija su istakli da su u okviru projekta predviđene i obuke zaposlenih za korišćenje informacionog sistema, i to najpre kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, zatim u ustanovama prosvete, zdravstvu, kao i u ustanovama kulture i socijalne zaštite, sudstvu i kazneno-popravnim ustanovama.

  Inače, prosečna zarada u javnom sektoru u martu ove godine iznosila je 72.407 dinara, što je za 5.000 više nego u novembru 2020. godine.

  Izvor: Blic

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE