Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Info park: U Srbiji 6.000 migranata, država ih „koristi“

  U Srbiji trenutno boravi 6.000 migranata, saopštila je Organizacija za podršku izbeglicama, tražiocima azila i drugim migrantima, i istakla da u zemlju dnevno uđe 500 novih migranata.

  U prihvatnim centrima se nalazi 159 porodica i ukupno 283 dece, od čega je 125 maloletnika bez pratnje. Oko 100 dece je školskog uzrasta, a 43 je upisano u školu u Vranju, Krnjači i Šidu“, rekli su iz Info parka za agenciju Beta.

  Kako su istakli iz organizacije, povećan je broj dečaka bez pratnje tako da je trenutno u prihvatnom centru u Preševu 58 maloletnika.
  Kada je reč o ukrajinskim izbeglicama, u centru u Vranju je 78 migranata.

  „Dvadesetoro dece je smešteno u vranjskom kampu i još 21 ukrajinsko dete u privatnom smeštaju“, kazala je organizacija.

  Info park je ocenio da država „koristi“ migrante, izbeglice i tražioce azila da bi podigla kapacitet svojih institucija, a da pritom korisnici istih zapravo ne dobijaju pomoć.

  Država „prednost“ daje osobama koje dolaze iz Rusije i Ukrajine u odnosu na one koji dolaze sa Bliskog Istoka ili iz Afrike.

  „U pitanju je disfunkcionalni pristup temi u kojoj jedni pojedinci prikupljaju populističke poene dok drugi okreću glavu kako se ne bi zamerili biračkom delu“, kazali su.

  Od početka godine manje od 7.000 migranata je zatražilo neki vid pomoći od Info parka.

  „Sve češće je to potreba za psihološkom podrškom i pomoći nakon pretrpljenog nasilja na granicama ili pak asistencija prilikom smeštaja u prihvatne centre pod pokroviteljstvom države“, rekli su iz Info parka.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZlife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE