Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zara, Inditex

  Inditexu RASTE profit kako vlasnik Zare podiže cene

  Vlasnik Zare Inditex objavio je povećanje neto dobiti od 24 odsto u prvih devet meseci svoje fiskalne godine, pošto je rast cena pomogao da nadoknade slabljenje globalne potražnje za odećom.

  Prodaja modne prodavnice i onlajn prodaja porasla je za 19 odsto u odnosu na pre godinu dana, nešto brže nego što su analitičari očekivali. Porast cena od 5 odsto ili više od proleća je pomogao u povećanju prodaje, kažu analitičari.

  Kompanija, čiji su brendovi takođe Massimo Dutti i Bershka, saopštila je da je njen neto profit porastao na 3,1 milijardu evra sa 2,5 milijardi evra pre godinu dana tokom prvih devet meseci ove godine.

  Neto profit za kvartal je povećan za 6 odsto na 1,3 milijarde evra, u skladu sa tržišnim prognozama prema podacima IBES-a iz kompanije Refinitiv.

  Novac, investicije

  Profit, Inditex (Unsplash)

  Akcije Inditexa porasle su za 2,8 odsto, piše Rojters.

  Kompanija je nadmašila neke rivale otkako je Marta Ortega, ćerka osnivača-vlasnika Amansija Ortege, preuzela upravljanje u aprilu.

  „Napredak u prodaji može odražavati kvalitet dizajna proizvoda i ponude, kao i atraktivniju cenu u poređenju sa konkurentima, jer se čini da su povećanja cena manja nego na širem tržištu“, rekao je analitičar Dojče banke Adam Kokrejn.

  Inditex i „visoka moda“

  Inditex odnedavno nudi više „visoke mode“ Zara komada dizajniranih za posebne prilike. Pristup mu je omogućio da prodaje skuplje artikle i privuče kupce iz luksuznog segmenta tržišta, smatraju analitičari.

  Obraćajući se analitičarima na konferencijskom pozivu, izvršni direktor Inditexa Garsija Maseiras naveo je snažan učinak u Sjedinjenim Američkim Državama i rekao da je kompanija uverena u svoje izglede u Kini na srednji i dugi rok.

  Prodaja je porasla za 11 odsto tokom trećeg kvartala, sporijim tempom nego prethodnih meseci, što odražava slabljenje potrošačkog okruženja. Prodaja kompanije u drugom kvartalu porasla je za 16 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana.

  Modni gigant je rekao da je njegova prodaja od početka novembra do 8. decembra porasla za 12 odsto u odnosu na pre godinu dana. Prodaja je bila pozitivna u svim geografskim oblastima, dodaje.

  Zara, Inditex (Unsplash)

  Zara, Inditex (Unsplash)

  Radnici u Zari nezadovoljni platom

  Analitičari očekuju da će Inditex morati da se nosi sa još povećanja troškova u narednim mesecima, uključujući pritisak radnika za veće plate.

  Oko 1.000 prodavaca koji rade u Zari i drugim njenim modnim brendovima stupilo je u štrajk tokom Crnog petka u La Korunji, rodnom gradu kompanije na severu Španije, tražeći bolje plate, dok su ostali protestovali u Madridu dan ranije.

  Radnici planiraju da ponovo štrajkuju dan uoči Božića i početkom januara nakon što su odbili povećanje plata koje je Inditex ponudio do 2024. Dva velika lokalna sindikata bila su saglasna oko novog predloga plata.

  H&M je ovog meseca postao prvi veliki evropski trgovac na malo koji je počeo da otpušta zaposlene kao odgovor na rastuću inflaciju i rastuće troškove u vezi sa ratom u Ukrajini.

  H&M (Unplash)

  H&M (Unplash)

  Inditex je saopštio da su privremeno ubrzani prilivi zaliha kako bi se izbegli zastoji u lancu snabdevanja 15 odsto veći nego pre godinu dana.

  Očekuje da će njegova onlajn kupovina biti 30 odsto ukupne prodaje do 2024.

  Kompanija će takođe da proširi platformu za popravku, preprodaju i doniranje Zara odeće koja je lansirana u Velikoj Britaniji u novembru na druga ključna tržišta sledeće godine, rekao je Maceiras.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE