Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Holanđanin u Hrvatskoj skratio RADNU NEDELJU, zaposleni zaplakali od sreće

  Vest da je Holanđanin Jan de Jong, vlasnik softverske firme Webpower Adria u Hrvatskoj, skratio radnu nedelju na četiri dana, izazvala je veliku pažnju u regionu.

  Jan de Jong tako je postao jedan od prvih vlasnika firmi u Hrvatskoj koji je za svoje zaposlene uveo četvorodnevnu radnu nedelju.

  Promene koje je nametnula pandemija

  “Današnji način rada drastično se promenio otkad smo prvi put doživeli globalnu pandemiju. Preko noći naši su se domovi pretvorili u kancelarije, a kompanije su promenile način merenja rezultata. Rad od kuće ima mnoge prednosti, ali nije sve savršeno. Radno vreme ovih je dana sve zamućenije, a posebno kad smo tek počeli raditi od kuće, setite se samo koliko ste puta kasno uveče  dobili e-mail od kolege”, objašnjava vlasnik kompanije Jan de Jong.

  Navodi primer Islanda koji je poslednjih godina sroveo nekoliko eksperimenata testirajući skraćenu radnu nedelju.

  Rezultati su pokazali da upravo rad od četiri dana nedeljno smanjuje stres, ali i povećava produktivnost.

  U Holandiji je uobičajeno raditi manje od 5 dana

  U Holandiji je takođe uobičajeno raditi manje od pet dana, što su radnici odlično prihvatili, dodaje.

  Kompanija Webpower Adria osnovana je 2016. godine i trenutno zapošljava devetoro radnika.

  Bili su prva lokalno prisutna kompanija u Hrvatskoj koja je nudila marketing putem elektronske pošte i usluge automatizacije marketinga.

  “Volimo da radimo  stvari drugačije, biti otvorenog uma i imati jedinstven pristup načinu na koji vodimo i razvijamo svoje poslovanje. U skladu s našim jedinstvenim pristupom načinu vođenja i razvoja poslovanja, želeli smo biti među prvim kompanijama u zemlji koje su uvele četvorodnevnu radnu nedelju. Čvrsto verujem da ako brinete za svoje radnike, onda će se i oni brinuti za vaše klijente”,  naglašava on.

  Zaposleni i zaplakali od radosti

  Kada je reč o tome kako su reagovali zaposleni, on kaže da su bili uzbuđeni.

  “Njihove reakcije bile su neopisive. Svi imaju velik osmeh na licu, a bilo je čak suza radosnica”, iskren je Jan. Dodao je da je ova odluka veliki korak, ali i odgovornost da se ide u ovom smeru.

  Ideja je da ipak klijentima budu na raspolaganju pet dana nedeljno.

  4 DANA, ISTA PLATA: Šef ODUŠEVIO RADNIKE u hrvatskoj firmi

  Jan je bio pokretač i viza za digitalne nomade

  Jan de Jong koji je posao u Hrvatskoj okrenuo pre 15-ak godina, medijske stupce u novinama punio je inicijativom o uvođenju digitalnih viza za nomade, a zahvaljujući upravo njemu Hrvatska je prepoznala tu veliku priliku i postala jedna od prvih deset zemalja na svetu koja je zakonski regulisala boravak digitalnih nomada.

  S početkom ove godine na snagu je stupio novi Zakon o strancima, prema kojem se digitalnim nomadima može odobriti privremeni boravak u trajanju do godinu dana.

  Koliko Jan razmišlja izvan okvira, pokazuje i inicijativa #BuyLocal koju su pokrenuli prošle godine i koja je u startu naišla na odličan odjek među domaćim preduzetnicima.

  Odluka je bila da za svakih 25 kompanija koje bi prešle sa drugih usluga na Webpower Adria usluge oni zaposle jednog radnika sa punim radnim vremenom u Hrvatskoj.

  Kampanja je rezultirala sa 50 novih klijenata, što znači da su zaposlili i novih dvoje kolega.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE