Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  3 načina da "kupite sreću"

  4 DANA, ISTA PLATA: Šef ODUŠEVIO RADNIKE u hrvatskoj firmi

  Holanđanin Jan de Jong, koji živi i radi u Hrvatskoj, uvodi od septembra četvorodnevnu radnu nedelju za svoje zaposlene u firmi Webpower Adria, a zaposlenima će biti isplaćivan isti iznos zarade.

  „Kompanija Webpower Adria upravo je svojim radnicima dala povećanje od 20 odsto. Ne, ne u novcu, nego u slobodnom vremenu. Uvodimo četvorodnevnu radnu nedelju – za istu platu! Osim toga, odluka hoće li moje kolege raditi od kuće ili iz kancelarije je na njima“, napisao je Jan De Jong na svom Linkdin profilu.

  Na pitanje kako je došao na tu ideju, objasnio je da su ga na to podstakle kompanije širom sveta koje su uvele četvorodnevnu radnu nedelju i rezultati koji su pokazali da je smanjen stres kod zaposlenih, a da je porasla njihova produktivnost.

  „U zemljama poput Islanda proteklih su godina sproveli nekoliko eksperimenata testirajući četvorodnevnuradnu nedelju, a prema tim rezultatima rad od četiri dana u nedelji smanjio bi stres i povećao produktivnost kod zaposlenih. Takođe, u Holandiji je vrlo uobičajeno raditi manje od pet dana i ljudi to vole“, rekao je De Jong za Indeks.

  Istraživanja su pokazala da je ne samo moguće raditi kraće u moderno doba, već da su moguće i pozitivne promene. Radnici su prijavili da su manje pod stresom i da nisu izloženi riziku od „sagorevanja na poslu“. Takođe, rekli su da se njihovo zdravstveno stanje i privatni život poboljšali. Naveli su i da imaju više vremena da provode sa porodicom, bave se hobijima i završavaju kućne poslove.

  „Ako možemo raditi svoj posao s bilo kog mesta, ko smo onda mi da kažemo da se treba da rade iz kancelarije? Čvrsto verujem u snažne reči ser Ričarda Brensona: ‘Ako brinete za svoje radnike, oni će se brinuti za vaše klijente'“, kaže De Jong.

  Naveo je da je sledeći zadatak zaposlenih da se međusobno dogovore ko će koji dan uzeti slobodno, jer „šou“ mora da se nastavi, te da će klijentima ostati na raspolaganju pet dana sedmično.

  Na pitanje kako su reagovali njegovi zaposleni kad im je saopštio vest, kaže da su bili „oduševljeni“.

  „Naš tim je bio oduševljen kad je čuo da od septembra počinjemo četvorodnevnu radnu nedelju. Toliko su se smejali od sreće, a neki su čak od sreće i zaplakali.“

  „Verujem da će jednom, kad pokažemo da rad od četiri dana u nedelji čini zaposlene srećnim, da su pod manjim stresom, da su ujedno i produktivniji, sve više kompanija slediti taj primer“, zaključio je De Jong.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE