Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčkoj fale radnici za letnju sezonu – uvodi olakšice za strance

  Grčka se sprema za sjajnu turističku sezonu, koja bi u najavi mogla da nadmaši prošlogodišnju, ali ima problem – nema dovoljno radne snage u turističkom sektoru.

  Tako se na stranicama kojeokupljaju ljubitelje Grčke sve više priča o novoj uredbi Vlade u Atini o zapošljavanju radne snage iz zemalja van Evropske unije za vreme turističke sezone.

  „Zakon je stari, samo što je dopunjen nedavno povećanjem broja dozvola za rad u turizmu i poljoprivredi i navodno lakšoj i bržoj proceduri“, kaže Nataša, administratorka grupe Grčka Info koja je podelila detalje dopunjenog zakona za članove zainteresovane da nađu posao u Grčkoj.

  Kako se navodi na stranici Grčka Info, do sada je broj dozvola za radnike van EU bio mali, a procedura veoma komplikovana i čekalo se dugo.

  Sad je utvrđen maksimalan broj boravišnih dozvola za državljane zemalja izvan EU za rad u Grčkoj za 2023. i 2024. godinu – 167.925 dozvola, a ljudi van EU koji žele da rade u turizmu trebalo bi da mogu lakše, brže i sigurnije da dođu do posla u Grčkoj.

  „Za radnike van EU važi isti okvir koji reguliše radne odnose grčkih/evropskih radnika (plata, minimalna zarada, radno vreme, zdravstvena zaštita, itd). Pored toga, poslodavci sezonskim radnicima moraju obezbediti smeštaj za njihov boravak (a nedostatak smeštaja i visoke cene smeštaja su upravo jedan od centralnih problema zašto Grci odbijaju ove poslove)“, napominje se.

  Kolike su plate u grčkom turizmu?

  „Još jedan razlog zašto Grčka ove godine traži toliko radnika iz zemalja van EU je taj što Grci i drugi radnici iz EU ne žele da rade u Grčkoj i odlaze da rade u druge zemlje EU, jer im je u Španiji plata 1.600 evra za pet dana rada u nedelji, osam sati dnevno i to se striktno poštuje. U Grčkoj će dobiti 900 – 1.000 evra, za 14 sati rada dnevno i 30 dana u mesecu“, navodi se.

  More

  Prošle godine najviše je nedostajalo čistačica (7.360), konobara (5.164), pomoćnika konobara (3.883) i recepcionera (3.460). Slede barmeni (2.729), perači sudova (2.866) i tehnička podrška (2.054). Specijalnost sa najvećim procentualnim manjkom u odnosu na predviđena mesta bila je somelier (361), a zatim slede izvršni direktor za odnose sa gostima (1.083), pomoćnik baštovana (489) i pomoćni recepcioner (1.393).

  Sobarica u Grčkoj može da dobije 800-1300 evra, spasilac na bazenu 1100 evra, konobar ili barmen 1600-1700 evra, recepcioner 1200-1400 evra, iskusni kuvar 2500-2600 evra…

  Kako do posla u Grčkoj?

  Poslodavac treba da podnese onlajn zahtev Ministarstvu za imigraciju i azil, u kojem navodi broj radnih mesta, nacionalnost državljana zemalja van EU, sektor (da li je građevina, ugostiteljstvo, turizam, poljoprivreda itd) i period zaposlenja. Uz zahtev se prilažu i neka prateća dokumenta.

  Akt o odobrenju zapošljavanja, poslodavcu se šalje elektronskom poštom, zajedno sa ugovorom o radu koji potpisuje poslodavac i nadležnom grčkom konzularnom organu. Ako su u pitanju radnici iz Srbije, šalje se na mejl konzulatu u Beogradu.

  Nadležni grčki konzulat zatim poziva zainteresovane državljane Srbije, za koje je izdat akt o odobrenju, da uđu u Grčku radi zaposlenja. Zainteresovani se moraju lično javiti u konzulat radi potpisivanja odgovarajućeg ugovora o radu i izdavanja nacionalne ulazne radne vize, prenosi stranica Grčka Info.

  Izvor: Nova.rs

  Foto: BIZLife, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE