Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gorenje i Panasonik prekidaju saradnju

  Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje potvrdio je da je dogovorio prekid saradnje s Panasonikom u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao mašinu za pranje veša i frižidere za evropsko tržište pod brandom te japanske korporacije, objavili su u utorak slovenački mediji.

  Prekid saradnje potvrdili su u koncerna iz Velenja, dodavši da je saradnja s tom japanskom korporacijom činila svega 1,5 posto ukupnih prihoda grupe Gorenje.

  Prihodi Gorenja lani su iznosili 1,2 milijarde evra, od čega je samo desetina ostvarena prodajom na domaćem slovenskom tržištu.

  U Gorenju tvrde da je eventualni strah od gubitka radnih mesta u Velenju nakon povlačenja Panasonika preteran, jer su narudžbine i prodaja ove jeseni vrlo dobri i ne veruju u neke analize po kojima bi prihod mogao pasti za desetinu, navodi u utorak ljubljansko „Delo“.

  Saradnja Gorenja s Panasonikom počela je 2013. kada je je sklopljen međusobni sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji. Panasonik je tada dokapitalizacijom postao vlasnik 10,47 posto kapitala Gorenja.

  Lani je razmišljao o povećanju svog vlasničkog udela, ali se nakon sprovedenog dubinskog pregleda na to nije odlučio. Tada je japanska korporacija saopštila da se povećanje udela u Gorenju ne uklapa u njene trenutne investicione planove, ali da će se tehnička saradnja i partnerstvo s Gorenjem nastaviti.

  Eventualno povlačenje Panasonika iz vlasničke strukture Gorenja, o čemu se spekuliše, povećaće uticaj države na tu kompaniju. Uz menadžersku ekipu Gorenja, među najvećim deoničarima je država putem Kapitalskog fonda KAD, ocenjuju slovenski mediji.

  Izvor: N1/Hina

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE