Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  G7 za HITNO ograničenje cene ruske nafte

  Zemlje članice G7 su se dogovorile da „hitno“ sprovedu ograničenje cena ruske nafte i pozivaju druge zemlje da formiraju „veliku koaliciju“ i učestvuju u ovoj inicijativi čiji cilj je da se Moskva liši dela sredstava koji dolaze iz energetskog sektora.

  „Plafon cena će biti određen na nivou zasnovanom na nizu tehnničkih podataka, o njemu će odlučiti cela koalicija pre nego što počne primena“, navode sedam zemalja članica G7 u saopštenju dodajući da će buduće cene biti objavljene „javno na jasan i transparentan način“.

  Odluka koja treba „hitno“ da bude sprovedena prema saopštenju finalizovana je na virtuelnom sastanku ministara finansija sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija ,Kanada i Japan).

  „Rusija ekonomski profitira od neizvesnosti vezanih za rat na tržištima energije, trenutno ostvaruje visoku dobit zahvaljujući izvozu sirovina kao što je nafta i hoćemo tome odlučno da se suprotstavimo“, rekao je novinarima posle sastanka nemački ministar finansija Kristijan Lindner.

  G7 je navela u saopštenju da je ograničenje cena posebno smišljeno da se smanje prihodi Rusije i njen kapacitet da finansira svoj rat agresije, a da istovremeno ograniči uticaj ruskog rata na svet, posebno na zemlje sa niskim prihodima.

  Ideja je da će Rusija prodavati svoju naftu tim zemljama po nižim cenama od sadašnjih, ali koje će ostati više od troškova proizvodnje da bi imala ekonomski interes da prodaje naftu, i da ne bi prekinula isporuke.

  Cilj je da se oko ove inicijative okupi što je više moguće zemalja jer ograničenje cena neće funkcionisati ako sve velike zemlje kupci u tome ne učestvuju, rekli su stručnjaci ukazujući posebno na ulogu Kine i Indije.

  G7 je u tom cilju „poziva sve zemlje da daju svoje mišljenje o konceptu ograničenja cena i da sprovedu tu važnu meru“ da bi se uspostavila „velika koalicija“ koja bi omogućila da se ostvari maksimalni efekat.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE