Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država NEĆE DOZVOLITI da Er Srbija propadne

  Evropska unija je dozvolila da Srbija dodeli državnu pomoć Er Srbiji, ali samo za pokriće gubitaka nastalih usled pandemije koronavirusa, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

  Dodao je i da kompanija nije imala gubitke u prethodnom periodu, već samo u vreme pandemije.

  Govorio je o značaju Er Srbije za zemlju i rekao da i ta kompanija prolazi kroz proces restrukturiranja.

  „Svaka zemlja je podržala svoju nacionalnu kompaniju… Da vas podsetim, kada je krenula korona, koliko je nama značilo da imamo svoje avione, ne samo da vratimo državljane Srbije koji su bili locirani po raznim zemljama, nego jednostavno ti avioni su nama doneli medicinsku opermu iz Kine i drugih zemalja. Mi nećemo da dozvolimo da nama propadne naša nacionalna kompanija.“

  Podsetiću i Fiskalni savet i građane Srbije da od trenutka kada smo ušli u partnerstvo sa Etihadom, Er Srbija je pozitivna, nije negativna, nije gubitaš… Pozitivna je do prošle godine, rekao je Mali u izjavi za Tanjug.

  Prosečna plata 520-530 evra

  Ministar finansija je izjavio da će ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom korona virusa iznositi šest milijardi evra, odnosno oko 12,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

  „Krajem novembra imali smo bolju naplatu PDV nego što smo očekivali, što su izuzetno dobre vesti“, rekao je Mali za Večernje novosti, upitan odakle novac da se 17. i 18. decembra isplati po 5.000 dinara penzionerima i po jedna minimalna zarada radnicima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rentakar agencijama.

  On je dodao da je Srbija izbegla najcrnje scenarije sa kojima su se suočile neke zemlje, nije bilo masovnih otpuštanja, zatvaranja fabrika, jer kako je rekao, država je na pravi način i odlučno reagovala u trenucima kada je to bilo potrebno.

  Ministar finansija ponovio je da će od 1. januara 2021. godine penzije u Srbiji biti biti povećane za 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 odsto, plate u zdravstvu za pet odsto, dok će ostalim zaposlenima u javnom sektoru primanje biti veća za 3,5 odsto, a najavio je dodatno povećanje zarada od 1,5 odsto za 1. april 2021.

  „Želimo da građani, što je više moguće, ne osete krizu i da što manje oštećeni izađu iz ove pandemije. Prošlog decembra smo ispunili cilj koji smo definisali na početku fiskalne konsolidacije – da će prosečna plata u Srbiji biti 500 evra. Ona je sada već 520-530 evra“, kazao je Mali.

  Govoreći o budžetu Srbije za 2021. godinu, Mali je rekao planirano da se izdvoji 330 milijardi dinara za kapitalne javne investicije, odnosno 5,5 odsto BDP.

  Mali je rekao da nijedan strani investitor nije odustao od ulaganja u Srbiju zbog pandemije koronavirusa, da je u prvih devet meseci vrednost direktnih stranih investicija bila 1,9 milijarda i da je u Srbiju došlo 60 odsto od svih investicija na Zapadnom Balkanu.

  Naveo je da će kurs dinara ostati stabilan, i kako je dodao, dinar danas vredi isto, ako ne i više nego u martu kada je počela epidemija korona virusa.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE