Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fiskalni savet upozorio: Srbija će morati da se zaduži tri do četiri milijarde EUR

  Fiskalni savet ukazao je da će Srbija morati ponovo da se zadužuje naredne godine.

  Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da će Srbija 2023. godine morati dodatno da se zaduži za tri do četiri milijarde evra.

  “Srbija će morati da se značajno zaduži iduće godine. Četiri milijarde duga dolazi na naplatu, za to će se zadužiti da bi mogla da vrati. Dve do tri milijarde će biti vezano za deficite. S druge strane Srbija već ima neke rezerve, zadužila se već u Emiratima. Negde tri do četiri milijarde evra će sigurno morati dodatno da se zaduži, a kamatne stope su sada najmanje sedam do osam odsto“, rekao je Petrović.

  On je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, obrazlažući Izveštaj o radu Fiskalnog saveta za 2021. godinu, ocenio da je to neproduktivno trošenje sredstava i razlog zašto dugotrajno javni dug treba držati pod kontrolom.

  Fiskalni savet: Veća sredstva za socijalnu zaštitu

  Inače, Fiskalni savet nedavno je predložio i povećanje rashoda za socijalnu zaštitu u iznosu oko 0,2 do 0,3 odsto BDP-a, kao i da se najveći deo tog novca usmeri na decu, to jest povećanje iznosa dečijeg dodatka i broja obuhvaćene dece.

  “Naš predlog je da se to poveća, da svako treće dete prima dodatak, odnosno više 400.000 dece, kao i da se iznos dečijeg dodatka poveća za četvrtinu. I naravno, da se uskladi redovno sa inflacijom koja trenutno nije mala u Srbiji, kako bi porodice sa decom bile što bolje zaštićene od početka sledeće godine, jer očekujemo krizu u Evropi i svetu, a i u Srbji će situacija biti dosta nepovoljnija”, kazao je Nikola Altiparmakov nedavno.

  Fiskalni savet procenjuje da postoje mogućnosti i potreba da se povećaju budžetska izdvajanja za socijalnu zaštitu za oko 10 procenata, kao i da je opravdano da se u budžetu za narednu godinu izdvoje dodatna sredstva od 14 milijardi dinara za program dečijeg dodatka.

  Fiskalni savet traži VEĆI BUDŽET za socijalnu zaštitu, naročito decu

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE