Fiskalni prihod Kine skočio na 3,2 biliona USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fiskalni prihod Kine skočio na 3,2 biliona USD

  Fiskalni prihod Kine porastao je 10,7 odsto na godišnjem nivou i dostigao 20,25 hiljada milijardi (biliona) juana ili oko 3,19 hiljada milijardi (biliona) američkih dolara u 2021. godini, rekao je zamenik ministra finansija Su Honcaj.

  Prema njegovim rečima, kako prenosi agencija Sinhua, fiskalni prihod u 2021. gotovo se udvostručio u odnosu na 2012. godinu kada je iznosio 11,73 hiljade milijardi juana.

  Centralna vlada je prikupila oko 9,15 hiljada milijardi juana prihoda, što je povećanje od 10,5 odsto na godišnjem nivou, dok su lokalne vlasti zabeležile rast prihoda od 10,9 odsto na 11,1 hiljada milijardi juana.

  “Oporavak ekonomskog rasta i više proizvođačke cene pomogli su povećanju fiskalnih prihoda centralnih i lokalnih vlasti”, rekao je Su na ovonedeljnoj konferenciji za novinare.

  Kineski bruto društveni proizvod (BDP) je povećan za 8,1 odsto na godišnjem nivou u 2021. godini, čime je premašen cilj vlade. Su je ocenio da je “stabilan rast BDP postavio čvrst temelj za rast fiskalnih prihoda zemlje”.

  “Podstaknuta rastućim cenama roba, preduzeća u privredi prijavila su značajno povećanje prihoda i profita prošle godine, što je podstaklo rast fiskalnih prihoda”, rekao je on.

  U prvih 11 meseci prošle godine ukupna dobit velikih industrijskih preduzeća porasla je za 38 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE