FISKALNE KASE: Taksisti i advokati izuzeti - ko mora da ima nove fiskalne uređaje?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FISKALNE KASE: Taksisti i advokati izuzeti – ko mora da ima nove fiskalne uređaje?

  Koje delatnosti će morati da imaju fiskalne kase a koje ne?

  Rok da se poreski obveznici prijave za subvencije za novu fiskalizaciju ističe u ponoć. U prethodnom periodu najviše zabune bilo je ko treba da ima nove fiskalne kase a ko ne.

  Novim rešenjima proširen je obuhvat privrednika kojima će fiskalne kase biti potrebne, a poreski stručnjak Milan Trbojević objašnjava da se procenjuje da bi u novi sistem fiskalizacije trebalo da bude uključeno oko 300.000 privrednih subjekata.

  „Pojednostavljeno rečeno-onaj ko radi sa firmama ne treba, a onaj ko radi sa fizičkim licima treba da ima fiskalne kase“, kaže za BIZLife portal Milan Trbojević.

  Dodaje da su na spisku onih kojima će fiskalne kase biti neophodne i privredni subjekti koji imaju automate (mesta gde se prodaju pića, slatkiši, napici…) , kao i oni koji imaju fizičku maloprodaju.

  Trbojević ukazuje da je nova obaveza uvedena za dosta delatnosti, među kojima su i zanati, institucije za edukaciju, razne obuke i kurseve, popravke…

  Poreska uprava ima pravo da kažnjava sve one koji ne usklade poslovanje sa novim procedurama do 1. maja.

  Kada je reč o samom značaju procesa fiskalizacije, Trbojević kaže da je važan jer će država imati detaljan uvid u svaku transakciju i da će tako moći da se bori sa sivom ekonomijom, a korisno je za privrednike jer će biti oslobođeni nekih administrativnih procedura.

  Preduzetnici i računovođe traže odlaganje propisa

  Sa druge strane, Računovodstvena komora Srbije i Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, ipak smatraju da primena Zakona o fiskalizaciji i elektronskom fakturisanju treba da se odloži do kraja godine.

  Ovakav stav obrazlažu time što su, kako navode, kratki rokovi za primenu zakonskih rešenja za računovođe.

  Kao važan razlog za odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji ističu mali broj dobavljača koji ispunjavaju uslove da puste u prodaju elektronske fiskalne uređaje.

  Zbog toga, smatraju, nema uslova za kvalitetnu primenu zakona u ovako kratkom roku kod ogromnog broja obveznika koji obavljaju promet na malo i obavezni su da promet evidentiraju preko elektronskog fiskalnog uređaja.

  Neusklađenost fiskalizacije i Zakona o računovodstvu

  Mia Amon iz tog udruženja za BIZLife portal kaže da su tražili odlaganje iz nekoliko razloga a jedan od njih je i da bi se rešila neusklađenost između fiskalizacije i Zakona o računovodstvu.

  Dodaje da su posebno zahtevali da se šifra delatnosti 85.5 – ostalo obrazovanje, izuzme iz fiskalizacije.

  Takođe navode da bi trebalo da se obezbedi besplatna aplikacija preko Poreske uprave bez mesečnih jednokratnih troškova budući da ima privrednika koji nemaju potrebu da fiskalne račune izdaju na dnevnom nivou, već.

  Objašnjava da su danas imali sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i da narednih dana očekuju odgovore u vezi toga.

  Fiskalne kase: Taksisti i advokati izuzeti a arhitekte nisu

  Amon ističe da nije jasno zašto su advokati i taksisti izuzeti od ovog rešenja a arhitekte, na primer, nisu.

  “Voleli bismo da nam neko objasni u čemu je razlika, a takođe mislimo da inače nije pravo vreme za novu fiskalizaciju jer su mnoge delatnosti u krizi poput ugostitelljsta i turizma“, pita Amon.

  Takođe, kaže da u skladu sa izjavom ministra finansija da će nova fiskalizacija biti potpuno besplatna za privrednike smatraju da je potrebno obezbediti softversko rešenje preko aplikacije Poreske uprave koja bi bila dostupna svakom privredniku bez jednokratne naknade i bez mesečnih troškova.

  “Ovo je posebno bitno za delatnosti koje povremeno rade sa fizičkim licima (na primer arhitekte čija se delatnost ne razlikuje od advokata stoga ne postoji logično objašnjenje zašto jedni treba da izdaju fiskalni račun, a drugi ne), kao i za paušalno oporezovane delatnosti kojima novi namet ne utiče na visinu poreza koji plaćaju već ih uvodi u pravnu nesigurnost i nove troškove u vreme krize”, navode iz ovog udruženja.

  Predlažu zato da se rok za primenu Zakona o fiskalizaciji odloži do rešenja problema u skladu sa zahtevima i preporukama preduzetnika i privrednika sa domaćim kapitalom.

  Ko je izuzet, a ko mora da daje fiskalne račune?

  Van sistema su i dalje advokati i taksisti. Kako su ranije naveli iz Ministarstva finansija, izuzeća su opravdana jer bi u tim slučajevima izdavanje fiskalnih računa otežalo poslovanje.

  Novousvojeni zakon propisuje obavezno izdavanje računa skoro svih privrednika, od banaka, osiguravajućih društava, kladionica do muzeja, galerija, majstora, zanata, pa čak i prodavaca na pijaci… Na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije…

  Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni svi oni koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima.

  U ponoć ističe rok do kada poreski obveznici mogu da se prijave za subvencije za novu fiskalizaciju.

  Iz Poreske uprave pozvali su sve koji do sada to nisu učinili da se prijave, kao i da ne čekaju krajnji rok, jer odlaganja prelaska na novu fiskalizaciju  neće biti.

  Za subvencije danas do ponoći mogu da se prijave svi prodavci dobara i usluga fizičkim licima koji imaju fiskalnu kasu, objasnio je Dragoslav Glišović iz Poreske uprave za K1.

  Subvencija je zapravo refundacija troškova za prelazak na novu fiskalizaciju.

  Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se od ponedeljka do petka prošle nedelje za subvencije prijavilo 20.000 fiskalnih obveznika, a tokom vikenda još toliko.

  Do sada imamo ukupno 130.000 prijavljenih obveznika za lokacije, a oko 120.000 njih za subvencije, rekao je ministar I zamolio sve obveznike fiskalizacije da ne čekaju poslednji trenutak za prelazak na novi sistem.

  Kakva je procedura za dobijanje subvencije?

  Da bi se prijavili za subvencije poreski obveznici najpre treba da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata putem portala Poreske uprave ePorezi.

  Postojeći obveznik fiskalizacije može da ostvari pravo na finansijsku podršku po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i prijavljenoj poslovnoj prostoriji u iznosu od 100 evra, kao i finansijsku podršku po svakoj prijavljenoj aktivnoj fiskalizovanoj fiskalnoj kasi u iznosu od 100 evra.

  Obveznici fiskalizacije, koji nisu evidentirani kao obveznici PDV na dan podnošenja Izjave o zainteresovanosti za finansijsku podršku za fiskalizaciju finansijsku podršku ostvaruju u iznosu uvećanom za 20 odsto.

  Prijavljivanje za subvencije za prelazak na novu fiskalizaciju počelo je 15. oktobra 2021. godine. Pravo na finansijsku podršku imaju obveznici fiskalizacije koji su osnovani i upisani kod nadležnog registra, zaključno sa 29. oktobrom 2021. godine.

  Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom. Elektronski fiskalni uređaj osim kase, može da bude i računar, tablet, mobilni telefon.

  Takođe, QR kod na svakom računu podrazumeva da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je njihov račun izdat u skladu sa zakonom.

  U skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, obveznici fiskalizacije će biti u obavezi da u potpunosti pređu na novi model fiskalizacije do 30. aprila 2022. godine.

  Putem QR kodova na računu građani će moći da provere da li je njihov račun evidentiran u Poreskoj upravi, odnosno jednostavnije rečeno- da li je ono što su platili sa porezom završilo tamo gde je trebalo.

  Glišević je kao primer naveo da ako se uoči da se tokom vikenda da se u nekom noćnom klubu ne izdaju računi, to je automatski sumnjivo i ukazuje da bi trebalo sprovesti kontrolu, jer je nemoguće da u danima vikenda noćni klub nema promet.

  A gde se mogu kupiti fiskalni uređaji i po kojoj ceni?

  Kompanija Galeb, koja spada u lidere na srpskom tržištu fiskalnih uređaja navode da je veliko interesovanje za kupovinu njihovih uređaja.

  Danas je kraj prijava za subvencije, i do kraja perioda za fiskalizaciju fokusiraćemo se na dalju prodaju, podršku novoregistrovanim pravnim licima koji su obveznici fiskalizacije, ali i na obuku, navode.

  Kako ističu, pomažu klijentima da se prijave na sajtu e-porezi za lokacije i broj fiskalnih uređaja, i zajedno ili za njih popunjavaju obrasce za subvencije.

  “Na kraju, naši zaposleni odlaze i po bezbednosni element u Poresku upravu. Posle toga, umetanjem SIM kartice i bezbednosnog elementa aktiviramo uređaj i korisnik samo treba da dođe po svoju novi e-fiskalnu kasu”, objašnjavaju proceduru i na koji način učestvuju u celom procesu.

  “Galeb” je sertifikovao za sada jedan uređaj, univerzalni koji u sebi sadrži i esir i LPFR ali i termalni štampač. To je uređaj Galeb N910 pro koji košta 21. 417 dinara plus PDV uz mesečnu pretplatu Complete solution od 1.582 dinara.

  U toku je sertifikacija još nekoliko uređaja, a kažu biće I BOX paketa.

  Organizuju i obuke za one koji se odluče za kupovinu fiskalnih kasa u većim centrima kao što su Beograd, Novi Sad,  Kragujevac, Čačak, Niš i Šabac.

  “One su kontinuirane, pošto je reč o android aplikaciji i uređajima traju mnogo kraće nego za prethodni model fiskalizacije.  Subjekti su sada već upoznati sa ovim procesom u odnosu na situaciju na početku procesa. I rok je adekvatan, pa verujemo da ćemo uspeti svi da se prilagodimo i da od 1. maja počnemo poslovanje na novom sistemu i novim uređajima” dodaju u kompaniji “Galeb”.

   

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE